Reizigersorganisatie Rover wil dat MRDH nieuwe trams koopt – Aanbestedingsnieuws

Reizigersorganisatie Rover wil dat MRDH nieuwe trams koopt

Rover-Den Haag roept HTM, Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en de Haagse gemeenteraad op om haast te maken met de aanbesteding van 60 nieuwe, toegankelijke trams. Omdat het proces flinke vertraging heeft opgelopen, wordt het oorspronkelijke streefmoment van 2023 voor de nieuwe trams niet gehaald. Rover-Den Haag wil verdere vertraging voorkomen.

De smalle rood/beige trams van de HTM dateren uit de periode 1981-1984. Het zijn gelede thyristorchoppertrams, onder de merknaam GTL8 (gelede tram lang) op de markt gebracht door ACEC/Alstom uit Charleroi. De tram is heel duurzaam omdat die remstroom terugwint. Aan de eisen van de tijd voldoet de tram naar het inzicht van Rover echter niet meer. Met name de de verhoogde instap is de reizigersorganisatie een doorn in het oog, om de beperkte toegankelijkheid ervan.

©HTM, 2021

Daar laat Rover het niet bij. Die verwacht getuige het persbericht ook “eigentijds comfort”. Wat de reizigersorganisatie onder “eigentijds comfort” verstaat, is de redactie van Aanbestedingsnieuws echter een raadsel.

Deze redactie moest zelf ook overgeven bij de eindhalte dank zij de lage “eigentijdse” nieuwe GVB-trams van Samsung, wordt daarin nog steeds onverminderd misselijk, kan nauwelijks naar buiten kijken door de enorm verduisterde ramen en heeft geen voetinsparing bij de overliggende bankjes zodat je alleen met maximaal schoenmaat 36 ongehinderd tegenover elkaar kan zitten. Hoekige banken, van een heel dun katoen laagje zodat je je beenspieren moet gebruiken om je staartbeen niet te breken. En waar de kauwgom niet vanaf gestoken kan worden. Heel anders dan het rode skaileer waar je van grote hoogte in kan ploffen. Daarnaast, maar dat ligt natuurlijk niet aan de tram, is er een overdaad aan hypochondrische reizigers, die zich met een gesloten vizier opstellen naar elkaar. Nee, eigentijds comfort dat is analoog aan een spijkerbed met een erwt eronder.

Wees blij met wat je hebt, Den Haag. Rover verwacht de aanbesteding aanstonds en de oplevering van de trams daarmee in uiterlijk 2026. Het zou gaan op 60 trams. Deze redactie houdt in spanning TenderNed in de gaten.

Bron: Rover, 6 april 2021
https://www.rover.nl/nieuws/33-lokaal/1867-rover-den-haag-wil-snelle-aanbesteding-nieuwe-trams

1 thought on “Reizigersorganisatie Rover wil dat MRDH nieuwe trams koopt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *