Recycling windmolens in Groningen – Aanbestedingsnieuws

Recycling windmolens in Groningen

Rotorbladen van windmolens die afgeschreven zijn worden binnenkort gerecycled in de Eemshaven. Een samenwerkingsverband van bedrijven tekende hiervoor op 17 februari een overeenkomst, die werd aangeboden aan gedeputeerde IJzebrand Rijzebol van Economische Zaken. De recycling van windmolens is uniek in de wereld.

Decom North heet het samenwerkingsverband van bedrijven. Samen gaan ze de afgeschreven windmolens ontmantelen en de rotorbladen vervolgens vervoeren naar de recyclingfabriek bij de Eemshaven. Daar worden de bladen in stappen verkleind tot er uiteindelijk korrels overblijven. Van deze korrels worden nieuwe producten gemaakt, zoals beschoeiing voor oevers, mallen en bruggen.

©Bop 2017

Voorlopig worden de rotorbladen nog verwerkt bij het bedrijf Neocomp in Bremen. Dat bedrijf verknipt de rotorbladen van windmolens en verwerkt de glasvezels en kunsthars in cement. Uiteindelijk moeten van de oude windmolenbladen nieuwe windmolenbladen worden gemaakt. In de nieuwe proeffabriek werken bedrijven straks samen met onderzoekers en studenten. Zij gaan kijken of ook meer soorten materiaal via hetzelfde proces verwerkt kunnen worden.

HorYzon en Hogeschool Windesheim stelden de businesscase op, waarin Chemport EuropeGroningen Seaports en het Offshore Wind Innovation Centre een belangrijke rol spelen, net als de bedrijven Buss Terminal, Mammoet, Lubbers Transport, DHSS Eemshaven, Bek & Verburg, Nehlsen metaalrecycling, CRC Industries, SCS Logistics/Shipco Transport en Nedcam Solutions.

Bron: Provincie Groningen, 17 februari 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *