Rechtbank: Storing TenderNed voor rekening van de inschrijver
Aannemer Mourik heeft de Provincie Noord Holland voor de rechter gedaagd over een storing op TenderNed. Mourik had een inschrijving ingediend voor groot onderhoud aan de Noord-Oost ring Alkmaar. Na een storing op TenderNed had de provincie de deadline moeten verlengen, aldus de advocaat van het aannemersbedrijf ter zitting. Winnend concurrent KWS heeft per e-mail op 6 september 2016 om 11:51 uur haar inschrijving bij de Provincie ingediend. Hierdoor zijn de inschrijvingen niet tegelijk geopend.
In deze aanbestedingsprocedure heeft de Provincie, nadat zij had geverifieerd dat er sprake was van een storing bij Tenderned, KWS (en Ballast Nedam) telefonisch geïnstrueerd de inschrijving per e-mail in te sturen. Deze e-mails zijn voor 12.00 uur bij de Provincie binnengekomen. De rechter vindt dit niet strijdig met het gelijkheids- of transparantiebeginsel. Ook overweegt de rechter dat de inschrijver volgens vaste jurisprudentie zelf de verantwoordelijkheid voor het tijdig inschrijven en komt het risico van systeem- en internetstoringen die hieraan in de weg staan in beginsel voor zijn rekening.
Uit de uitspraak blijkt dat Mourik via TenderNed haar inschrijving heeft ingediend om 8:51. :
2.3. Mourik heeft op 6 september 2016 om 8:51 uur via TenderNed haar inschrijving ingediend. Ook KWS en Ballast Nedam hebben ingeschreven.2.4. Op 6 september 2016 was sprake van een storing op TenderNed, van 8:15 uur tot 17:05 uur. Op de website van TenderNed, staat in het ‘overzicht onderhoud-storingen’ als toelichting vermeld: ‘Storing uploaden documenten, aanmelden en inschrijven Uploaden van documenten, aanmelden of inschrijven was niet mogelijk.’
Mourik stelt dat men zich begeeft op een hellend vlak indien het niet gelijktijdig openen niet als bezwaarlijk wordt gezien wanneer een ongewenst gevolg hiervan slechts een theoretische mogelijkheid is. De rechter vindt dat het tijdsverschil maximaal 9 minuten heeft bedraagd, omdat de kluis om 12.00 uur is geopend. Dat de Provincie de e-mails eerder dan 12.00 zou hebben geopend is gesteld noch gebleken. Er is ook geen aanleiding voor een dergelijk vermoeden, en nog minder voor de veronderstelling dat de Provincie in de korte tijdspanne tussen ontvangst en afloop van de termijn niet alleen inhoudelijk kennis zou hebben genomen van de inschrijvingen, maar met de daardoor verkregen wetenschap ook iets zou hebben kunnen doen te nadele van Mourik.
Zie de gehele uitspraak op
http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBNHO:2016:9334