BNA presenteert nieuwe richtlijnen tegen “pervers aanbesteden”
Vandaag publiceert de BNA de Richtlijn Gezonde Architectenselecties. Doel van de richtlijn is de financiële en creatieve uitputtingsslag van de architectenbranche een halt toe te roepen. De branchevereniging signaleert al jaren dat de tenderkosten de pan uitrijzen. Het is voor bureaus geen verdienmodel meer, ook voor sommige opdrachtgevers is dit steeds vaker het geval.
Fred Schoorl, BNA-directeur: “Gemeenten, scholen, het rijk, aannemers ondersteunen deze richtlijn om de perverse werking tegen te gaan. Dit betekent dat er een gemeenschappelijke ambitie is om de praktijk van het aanbesteden structureel te verbeteren. Dit is een doorbraak. We willen nu met elkaar een ‘Nieuw Normaal’.
Onlangs berichtte de BNA dat architectenbureaus EU aanbestedingen steeds vaker links laten liggen. Ontwikkelingen die de marktwerking schaden.De eisen zijn te star en de deelnamekosten te hoog. Bovendien is de kans om te winnen gering.
De richtlijn pleit hartstochtelijk voor een ruimhartige vergoeding van de tender-kosten. “Het is maatschappelijk onwenselijk dat opdrachtgever en architecten onnodig hoge kosten maken in de aanbesteding: de tender moet in balans zijn. Als de tenderkosten te hard oplopen, is een aanpassing van de uitvraag gewenst.”
Een inschrijfvergoeding hoeft niet kostendekkend te zijn, maar uiteraard moet deelname aan aanbestedingen wel rendabel zijn. Een redelijke vergoeding voorkomt ‘afhakers’ (minder keus voor de opdrachtgever), ‘gedoe’ tijdens de uitvoering van de opdracht en creatieve en economische uitputting van de branche
Zie de BNA: