Realisatie herbestemming Christus Koningkerk Heerlen – Aanbestedingsnieuws

Realisatie herbestemming Christus Koningkerk Heerlen

Foto: Google Streetview

De gemeente Heerlen heeft een aanbesteding geplaatst voor de realisatie van de herbestemming van de Christus Koningkerk in Nieuw-Einde, gemeente Heerlen.

De opdracht betreft op hoofdlijnen de volgende werkzaamheden:

  • Aanleg van overlast beperkende maatregelen;
  • Inrichten werkterrein (incl. aanbrengen en een latere fase verwijderen van voorzieningen bouwplaats);
  • Aanleggen van tot de infrastructurele omgeving behorende bouwkundige elementen;
  • Nieuw- en verbouw ten behoeve van realisatie herbestemming van een jong Rijksmonument (Christus Koningkerk) voor de komende 50 jaar gelegen aan de Navolaan te Heerlen;
  • Realisatie van een archiefbewaarplaats binnen (doos-in-doos constructie) de bestaande schil van de Christus Koningkerk.

De opdrachtnemer zal na definitieve gunning eerst deel uitmaken (als adviseur) van het bouwteam, waarbinnen het definitief ontwerp wordt uitgewerkt , en pas daarna een aannemingsovereenkomst sluiten voor de uitvoering van het Werk.

In de kerk komt de archiefbewaarplaats van Historisch Goud. Voor Heerlen blijft hiermee een belangrijk gebouw van grote cultuurhistorische waarde bewaard.

Het gebouw staat inmiddels op de nominatie om als Rijksmonument aangemerkt te worden. De kerk is van grote historische betekenis en beeldbepalend voor de buurt. Vanuit heinde en ver is de toren te zien, ondanks de hoogteverschillen in het gebied erom heen. De kerk staat symbool voor een periode van optimisme en vernieuwing en herstel na de oorlog. De kerk werd gebouwd in een vooruitstrevende tijd toen Zuid-Limburg economische bloei en groei had door de mijnindustrie.

De CKK wordt herontwikkeld tot regionale archiefbewaarplaats met kantoor voor de medewerkers en vrijwilligers van het Rijckheyt archief van Historisch Goud. Eind 2014 ging de gemeente een intentieovereenkomst aan met Regionaal Historisch Centrum Limburg, gemeente Maastricht en gemeente Sittard-Geleen. Om onderzoek te doen naar de mogelijkheid om tot één Zuid-Limburgse archiefdienst te komen. Ondertussen werken we met bewoners aan de inrichting van ‘de Kuil’, het plein voor de kerk, dat op grond van de gemeente ligt. Bewoners maakten hiervoor eerder al een ontwerp.

Bron: Gemeente Heerlen, Tenderned 29 september 2019 https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/176363

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *