Qbuzz wint openbaar vervoerconcessie Zuid-Holland Noord – Aanbestedingsnieuws

Qbuzz wint openbaar vervoerconcessie Zuid-Holland Noord

©Qbuzz 2018

Het busvervoer in het concessiegebied Zuid-Holland Noord zal vanaf 15 december 2024 voor 13 jaar worden uitgevoerd door Qbuzz B.V. De vervoersmaatschappij gaat vanaf het begin rijden met uitsluitend emissievrije bussen. Het totaal aantal uren dat de bussen op de weg zijn, komt weer op het niveau van vóór de coronapandemie. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben de concessie op 4 juli verleend. Het besluit is de uitkomst van een openbare Europese aanbesteding. De inschrijving van Qbuzz kwam daarbij als beste uit de bus. Het bedieningsgebied van de concessie omvat de regio’s Holland Rijnland en Midden-Holland, met daarin als grootste woonkernen de Leidse regio, Alphen aan den Rijn en Gouda.

De totale omzet van de concessie bedraagt ruim €1 miljard. Andere inschrijvers waren Arriva Personenvervoer Nederland B.V. (de huidige concessiehouder). EBS Public Transportation B.V., en Transdev Nederland Mobility Services N.V. Zij hebben nog een periode van 6 weken om bezwaar aan te tekenen tegen het gunningsbesluit.

Gedeputeerde Staten zijn tevreden over het aanbestedingsresultaat. Het bedieningsniveau in de concessie zal in december 2024, uitgedrukt in dienstregelingsuren, grosso modo terugkeren op het niveau van vóór de pandemie: een stijging van ruim 20% ten opzichte van nu. Qbuzz introduceert naast R-net de formules snelBuzz, stadsBuzz en streekBuzz en voert ook een groot aantal aanpassingen en verbeteringen door in het lijnennet. Qbuzz biedt met de volledig nieuwe busvloot ook ook flink meer zitplaatscapaciteit, veel comfort zoals bijvoorbeeld individuele stoelverwarming, en een goede toegankelijkheid.

“Ik ben blij dat we de komende 13 jaar meer bussen op de weg zetten, en dat het ook nog eens emissieloze bussen vanaf de start zijn”, zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Frederik Zevenbergen (verkeer en vervoer). “Het vervoersaanbod stijgt flink ten opzichte van nu. Door onze inzet op nieuwe technieken en innovatie voor zero-emissievervoer helpt dit de provincie om de klimaatdoelen te halen. Ook maken we een flinke verbetering qua toegankelijkheid voor reizigers met een beperking.”

Bron: Provincie Zuid-Holland dinsdag 4 juli 2023

Aanbestedingsnieuws 8e jaargang editie 5 juli 2023

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *