Politie start samenwerking met Travelex voor wisselen contant buitenlands geld – Aanbestedingsnieuws

Politie start samenwerking met Travelex voor wisselen contant buitenlands geld

Per 1 juli 2023 werkt de politie samen met Travelex N.V. voor het transporteren van contant geld en het wisselen van contante buitenlandse valuta. De samenwerking is tot stand gekomen na een Europese aanbesteding. De politie wisselt op onregelmatige basis inbeslaggenomen of afgepakte contante buitenlandse valuta in voor euro’s. Om de afname van deze dienstverlening efficiënter in te richten wordt deze vanaf nu direct gekoppeld aan het transport van contant geld. De politie heeft in 2022 een Europese aanbesteding opgestart om deze activiteiten gecombineerd neer te leggen bij één dienstverlener. Het aantal leveranciers dat het wisselen van contante buitenlandse valuta als dienstverlening aanbiedt onder vergunning van de Nederlandse Bank is beperkt.

Uit de aanbesteding is Travelex als meest geschikte partner naar voren gekomen. Travelex is in Nederland al bijna negentig jaar actief en heeft het 49 vestigingen. De missie van de Travelex groep is om de toegang van hun klanten tot internationaal geld te vereenvoudigen en ze zijn uitgegroeid tot een van de toonaangevende gespecialiseerde aanbieders van valutaproducten en diensten, die actief zijn in de hele waardeketen van de vreemde valuta-industrie in meer dan twintig landen.

Door aan te besteden kan de politie voor de levering van producten en diensten de beste prijs-kwaliteitsverhouding krijgen en heeft de markt een kans om zaken te doen met de overheid. De politie heeft de aanbesteding volgens de aanbestedingsregels uitgevoerd, waarbij aan de opdrachtverstrekking diverse eisen en wensen zijn gesteld aan de leverancier. Deze hebben onder andere betrekking op de uitvoering van de dienstverlening, integriteit, informatiebeveiliging en de verplichting dat de leverancier voldoet aan alle wet- en regelgeving, zoals het hebben van een geldige vergunning in Nederland.

Tot voor kort werkte de politie voor het wisselen van contante buitenlandse valuta samen met Suri-Change. In 2017 leidde strafrechtelijk onderzoek ertoe dat de diensten van Suri-Change tijdelijk werden opgeschort. Die samenwerking werd hervat toen er geen bewijs was dat het bedrijf zich schuldig maakte aan strafbare handelingen. Nadat er begin dit jaar opnieuw dergelijke signalen waren, besloot de politie geen gebruik meer.

Bron: Politie dinsdag 3 juli 2023

Aanbestedingsnieuws 8e jaargang editie 5 juli 2023

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *