Proximus en Orange laten Huawei vallen – Aanbestedingsnieuws

Proximus en Orange laten Huawei vallen

De belgische telecomdiensten lopen via Proximus, een commerciële voortzetting van Belgacom. Proximus is een staatsbedrijf. Proximus kondigde vrijdag aan dat Nokia geselecteerd werd voor de vernieuwing van de apparatuur voor het Mobile Radio Access Network (RAN). Dat geldt ook voor Orange, beursgenoteerde leverancier van mobiele en vaste telefonie en breedband internet. Zij hebben na een aanbesteding voor de aanleg van een 5g netwerk gekozen voor Nokia/Ericsson. Ericsson gaat het Mobile Data Core-netwerk van Proximus vernieuwen.

Chineze concurrent Huawei is daarbij de grootste verliezer, die nu huisleverancier is. Het is een gevoelige klap voor Huawei, die eerder al niet meer mocht samenwerken met Google, van de Amerikaanse overheid. Terwijl Huawei is geselecteerd om hier in Nederland een 5G netwerk uit te rollen, wordt dat in België dus Nokia. Het schijnt dat het de Nederlandse schatkist 1,6 miljard oplevert c.q. niet kost. Volgens Oxford Economics.

Het persbericht van Proximus is in elk geval laaiend entousiast over zijn eigen aanbestedingskwaliteiten.:

©ZaZ 2019

Na een zware selectieprocedure werd Nokia als partner geselecteerd, op basis van technologische, operationele en financiële criteria. Orange Belgium zal zijn bestaande 2G/3G/4G-radionetwerk volledig upgraden tegen 2023. Daarnaast gaat Orange Belgium van start met de uitrol van 5G, afhankelijk van de frequentiebeschikbaarheid en de opgelegde restricties betreffende elektromagnetische velden. Die evolutie is noodzakelijk om de best mogelijke connectiviteit te garanderen en verzadiging op de bestaande netwerken voor Orange klanten te voorkomen, maar ook om bedrijven de kans te geven om volop gebruik te maken van de industriële mogelijkheden die 5G biedt.

In een eerste fase zal het 5G-radionetwerk van Orange Belgium gekoppeld worden aan het bestaande kernnetwerk – aangeleverd door Ericsson – dat al kan werken met 5G-radio-infrastructuur in NSA-modus (non-standalone). Tegelijk bereidt Orange Belgium zijn kernnetwerk voor om in de toekomst ook standalone 5G (SA 5G) te ondersteunen, met als doel in een tweede fase de end-to-endfuncties van full 5G (o.a. network slicing en gegarandeerde prestaties) beschikbaar te maken.

Het resultaat zal een hypermodern, toekomstbestendig mobiel netwerk zijn waar alle Orangeklanten mee gebaat zijn. Het nieuwe netwerk zal Orange Belgium ook helpen om zijn CO2-reductiedoelen te realiseren, want 5G-infrastructuren zijn een pak energiezuiniger.

Ook voor Luxemburg is de deal goed nieuws. Zo kondigt Orange Luxembourg, dochter van Orange Belgium, aan de handen in elkaar te slaan met Nokia voor de uitrol van het 5G-netwerk in Luxemburg. De Luxemburgse dochteronderneming wil er alles aan doen om haar klanten de beste connectiviteit te bieden en bedrijven en start-ups in hun innovatieprojecten te begeleiden. De eerste 5G-masten zullen er eind dit jaar staan.

De keuze voor Nokia verandert niets aan de vooruitzichten van Orange Belgium met betrekking tot de verwachte voordelen en de kosten tot uitvoering van de overeenkomst om het RAN met Proximus te delen.

Orange en Proximus werken via een raamcontract voor de Vlaamse overheid. Dat hebben zij binnengehaald eind juli 2018, zie https://www.telecompaper.com/nieuws/proximus-orange-en-telenet-winnen-aanbesteding-raamcontract-vlaamse-overheid–1254588

Tommi Uitto, President of Nokia Mobile Networks:

“Dat we Orange Belgium zullen ondersteunen bij de uitbouw van een hypermodern Single RAN- en 5G-netwerk in België maakt ons zeer trots. Nokia is de exclusieve radionetwerkleverancier in dit verhaal. Ons AirScale-radionetwerk neemt het hele 3.5 GHz-spectrum in en voorziet alle abonnees van Orange van ultrabreedband. Tot slot zal onze Single RAN-technologie de koolstofvoetafdruk verkleinen doordat ze 3G-, 4G- en 5G-radiostations ondersteunt, waardoor minder sites en antennes nodig zijn.”

Xavier Pichon, CEO van Orange Belgium

“We zijn opgetogen weer met Nokia te mogen samenwerken om een best-in-class, energiezuinig en toekomstbestendig mobiel radionetwerk uit te rollen in België, vertrekkende van het kernnetwerk van Ericsson, om residentiële en professionele klanten de best mogelijke gebruikerservaring te bieden, zij het via 2G, 3G, 4G of 5G.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *