Provincies willen infrastructuur hergebruik zonnepanelen ontwikkelen. – Aanbestedingsnieuws

Provincies willen infrastructuur hergebruik zonnepanelen ontwikkelen.

Het IPO berichtte 21 april dat de provincies in hun netwerkverband IPO (Interprovinciaal Overleg) zich willen inzetten voor een circulaire industrie voor zonnepanelen. De gedeputeerden van alle provincies in Nederland zoeken via een brief aanknopingspunten met Stichting OPEN. In december 2021 publiceerde de stichting de Roadmap Circulaire Fotovoltaïsche Industrie, waarin ze hun visie voor een circulaire markt voor zonnepanelen beschrijven.

©Google 2017

De provincies benadrukken in de brief drie onderdelen die van belang zijn voor de ontwikkeling van een circulaire markt en aanpak voor zonnepanelen. Het hoogwaardig terugwinnen van grondstoffen uit panelen aan het einde van de levensduur; oude panelen zo lang mogelijk gebruiken (eventueel tweedehands) en nieuwe panelen circulair ontwerpen. De provincies zien een rol voor zichzelf weggelegd in de ontwikkeling van infrastructuur voor hergebruik van zonnepanelen, maar ook in het bevorderen van circulaire (markt)ontwikkelingen rondom zonnepanelen. Het gesprek met Stichting OPEN moet onder andere inzicht geven in welke belemmeringen de Rijksoverheid zou kunnen wegnemen, om de ontwikkeling van een circulaire markt voor zonnepanelen te bevorderen.

De komende jaren verwachten we enorme stromen van waardevolle grondstoffen, in de vorm van oude zonnepanelen. Zonnepanelen worden namelijk nog niet circulair ontworpen. Hoe gaan we hier goed mee om? En hoe verhogen we de vraag naar circulaire producten en systemen? Stichting OPEN is, namens alle producenten en importeurs van elektrische apparaten, verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van e-waste en buigt zich over deze vraagstukken. In de Roadmap Circulaire Fotovoltaïsche Industrie omschrijft de stichting haar aanpak voor een circulaire economie voor zonnepanelen.

In een visionaire brief van 20 april geeft het IPO aan door de samenwerking naar een infrastructuur die gericht is op het ophalen en beoordelen van gebruikte zonnepanelen, om anticiperend gedrag op een dergelijke regeling te voorkomen. Aanbestedingsnieuws is erg verheugd dat er nog overheden zijn die enig begrip hebben van strategische interdependentie.

NDR

Maar toch wel zorgwekkend dat er alweer een partner  in beeld blijkt te zijn die de voorkeur heeft van het IPO, te weten het Solar Weeshuis van Stichting Zonnext. Hoe kan je dan nog een opdracht dan nog via een aanbesteding eerlijk en transparant aan de Stichting-zonder-winstoogmerk gunnen? Laten we wel wezen, de opdracht hoort thuis bij die ondernemer die de beste techniek in huis heeft om de klus te klaren en niet zomaar de Stichting die als eerste in beeld was bij het IPO.

Bron IPO, 21 april 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *