Prorail staakt aanbesteding Maaslijn – Aanbestedingsnieuws

Prorail staakt aanbesteding Maaslijn

ProRail ziet zich genoodzaakt de aanbestedingsprocedure voor de elektrificatie van de Maaslijn in te trekken. Als reden geeft de spoorbeheerder op diverse marktomstandigheden, waaronder grondstoffenprijzen en de druk op de supply chain. Prorail gaat daarom haar marktbenadering aanpassen. De intrekking betekent een onvermijdelijke vertraging van de beoogde opleverdatum van 2024.

Prorail vindt het vervelend dat de gebruikers van de Maaslijn langer moeten wachten op verbetering van de verbinding, vooral omdat dit project al door verscheidende oorzaken de nodige hobbels en vertragingen heeft moeten doorstaan. Het is inderdaad een langlopend verhaal dat nog vooroorlogse wortels heeft.

Spoorliefhebber Martijn van Vulpen heeft het in een blog dezelfde dag nog eens op een rij gezet. Al in de jaren ’30 van de vorige eeuw werden de plannen tot spoorverbreding door de toenmalige economische crisis stilgelegd. Al decennia wordt de spoorwegverbreding ingepland, maar het komt er nooit van.

In tegenstelling tot een eenbaans rijweg kunnen op het enkele spoor treinen in tegengestelde richting elkaar niet passeren, wat de baanvakcapaciteit sterk beperkt. (Dit in tegenstelling tot snelwegverbreding dat meestal zinloos is)

ProRail, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland benadrukken dat nut en noodzaak van de opwaardering van de Maaslijn niet ter discussie staat. Elektrificatie van de Maaslijn levert een forse verduurzaming op van het spoorvervoer. Tegelijkertijd wordt daarmee de kwaliteit van het spoornetwerk van Zuidoost Nederland verbeterd. Het project blijft voor alle partijen topprioriteit en we blijven dan ook hard werken om de Maaslijn mogelijk te maken. Dit doen we door bijvoorbeeld conditionerende werkzaamheden, zoals grondverwerving te blijven voortzetten.

Bron: Prorail/Martijn van Vulpen, 21 april 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *