Prorail: Kunstdassenburcht werkt – Aanbestedingsnieuws

Prorail: Kunstdassenburcht werkt

Prorail heeft bij wijze van natuurcompensatie een kunstmatige dassenburcht aangelegd. En daar zitten nu dassen in. Prorail is enthousiast over de nieuwe bewoners: “De eerste nieuwsgierige stappen van de das bij de dassenburcht werden met wildcamera’s vastgelegd op 28 mei. Blijkbaar beviel die wel, want daarna werd er elke avond activiteit waargenomen en er ging zelfs een das een van de tunnels in.”

De burcht is inmiddels helemaal groen en mooi begroeid met de aangeplante inheemse struiken. De vegetatie groeit zo goed dat het na 2 juni even lastig werd om te zien wat de das allemaal uitspookte. Het groen was namelijk voor de wildcamera gegroeid. Prorail heeft daarom de wildcamera wat hoger geplaatst en wat blijkt: activiteit bij drie tunnels en zand met pootafdrukken.

Op 13 maart ging bij Molkwerum de zogeheten rode vlag in het spoor. Er was geen treinverkeer mogelijk doordat het gegraaf van de das in het spoortalud zorgde voor een onveilige situatie. Er is vervolgens keihard gewerkt om ervoor te zorgen dat de das een nieuwe woonplek kon krijgen en het spoortalud hersteld kon worden.

Er werden onder meer damwanden en gaaswerk geplaatst en er werd een kunstburcht gebouwd. Momenteel wordt er gewerkt aan het plaatsen van een speciaal dassenhekwerk langs het spoor met faunapassages om ervoor te zorgen dat de das in de toekomst niet nog eens een huis maakt in het talud. Uiteindelijk konden er op 24 april weer treinen rijden tussen Molkwerum en Stavoren.

Bron: Prorail, 4 juli 2023

NDR.

Nieuws uit de natuur dat op zich goed kan doen volgen, als er een dassenburcht gebouwd kan worden, kunnen er ook meer dassenburchten gebouwd worden.  Aanbestedingsnieuws is wel op zich verheugd om een dergelijke duurzame inkoop. Maar het is wel zuur dat dit dan niet gebeurt voor bijvoorbeeld Johan van O:  een, als gevolg van een ongegronde verdenking dakloze tuinman, die naast een rangeerterrein van Prorail in een tent woont.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *