Prorail hergebruikt geluidsschermen – Aanbestedingsnieuws

Prorail hergebruikt geluidsschermen

ProRail plaatst geluidsschermen, veelal in opdracht van het Ministerie van IenW, om geluidsoverlast te beperken.  In 2020 werd duidelijk dat bij het project van de hogesnelheidslijn goed te hergebruiken transparante geluidsschermen zouden worden verwijderd. Op verzoek van ProRail heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), dat officieel eigenaar was van deze schermen, besloten deze af te staan aan ProRail. Zo konden ze hergebruikt worden, in toekomstige projecten in het kader van MJPG.

De hergebruikte schermen werken net zo goed als gloednieuwe schermen en de totaal bespaarde milieu-impact is vergelijkbaar met de jaaruitstoot van zo’n 120 Nederlandse huishoudens. Het hergebruik van deze geluidsschermen kost ProRail bovendien een stuk minder geld, dan de aanschaf van nieuwe schermen zou kosten. De hele operatie is dus (red AN: Volgens Prorail dus) goed voor de aarde en voor de portemonnee van Nederland.

ProRail werkt structureel met de Milieu Kosten Indicator bij het aanbesteden van projecten. Hiermee hoopt ProRail haar eigen organisatie en de verschillende spoorprojecten te verduurzamen. Aannemers die laag scoren op de MKI,

Fragment geluidsschermen rangeerterrein Weert ©Prorail 2023

worden beloond. Ook zij profiteren dus van het hergebruik van deze geluidsschermen.

Vanaf 2023 worden in 26 gemeentes verspreid over het hele land geluidsschermen geplaatst. Vanaf februari 2023 liggen deze panelen daarom in opslag, en wel op sporen die niet meer gebruikt worden bij het rangeerterrein in Weert. Het gaat hier om meer dan 12.000 vierkante meter aan schermen, die allemaal hergebruikt kunnen worden.

Bron: Prorail, 18 april 2023

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *