Prorail heeft circulair beton met plastic wapening – Aanbestedingsnieuws

Prorail heeft circulair beton met plastic wapening

ProRail past zoveel mogelijk duurzame oplossingen toe. Bijvoorbeeld in het Overijsselse Steenwijk. Daar plaatste aannemer Strukton Rail drie masten en funderingen van circulair beton, in plaats van de gebruikelijke stalen masten.

ProRail vernieuwt het spoor tussen Meppel en Heerenveen. Een mooi moment voor een duurzame pilot, want de bovenleidingsmasten waren aan vervanging toe. Laten we dan meteen een duurzamere variant testen. De proef is een samenwerking tussen Strukton Rail en ProRail.

“Tussen 2030 en 2050 lopen alle betonnen draagconstructies in het land tegen het einde van hun levensduur aan,” vertelt René Frans, installatieverantwoordelijke bij ProRail. “We vervangen ze nu overal door nieuwe stalen masten. Dat is mooi, maar het kan duurzamer. Bijvoorbeeld met dit circulaire beton.”

“De volgende stap is dat we de nu nog stalen bewapening van het beton vervangen door recyclebaar kunststof. Daar gaan we in het voorjaar van 2023 mee aan de slag. Die variant gaat wel honderd jaar mee.”

Bron Prorail, 21 oktober 2022

NDR

Constructieve veiligheid is ook niet onze expertise, er zijn mensen die hier echt beter in zijn maar gewapend beton, dat is normaal van staal. Deze Aanbestedingsnieuws weet er niet veel van hoor, van wapens en zo. Wapening. Gewapend. Maar plastic doet daar nogal aan af. Plastic wapen klinkt in onze oren meer als een waterpistooltje.

Waarom zou je dat nou doen. Krachtige, honderden jaren oude populieren vervangen voor sprietjes, wapening van staal vervangen voor plastic. Het is steeds hetzelfde einde levensduur fantasietje waarmee een deugdelijk iets dat nog niet aan vervanging toe was, vervangen wordt door een lege schelp van plastic. Het lijkt een soort sekte, dat duurzaamheidsdenken. Gaat het er soms ook zo aan toe met je vrouw. Overboord gooien en vervangen voor een vrouw van plastic. Veel duurzamer. Gaat langer mee.  Zeurt ook niet zo.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *