Prijsvraag lichtkunstwerk Eindhoven – Aanbestedingsnieuws

Prijsvraag lichtkunstwerk Eindhoven

Foto: Google Streetview

Meerhoven is een gebied in het westen van Eindhoven en ten noordoosten van Veldhoven en behoort tot het stadsdeel Strijp.
Meerhoven heeft een interessante geschiedenis die het waard is om te blijven herkennen. De vliegbasis Welschap vormde de bakermat voor het huidige Eindhoven Airport. De rand van het voormalige vliegveld lag op de plek van de huidige Esplanade. Deze prijsvraag gaat over het plaatsen van een lichtkunstwerk in de Esplanade. De wens voor het toevoegen van een
lichtkunstwerk aan de Esplanade heeft een aantal redenen:
Het gemeentebestuur heeft in 2006 besloten om meer invulling te geven aan haar imago als Lichtstad. Het bestuur wil licht ook gebruiken als icoon ter verbeelding van Brainport. Meerhoven heeft al een licht accent in de vorm van de blauwe verlichting van de bedrijventerreinen Flight Forum en Park Forum. In aansluiting op de visie “Licht aan” die destijds is vastgesteld, is er budget vrij gemaakt om een lichtaccent aan te brengen aan de Esplanade.
In de luchtvaart, een grote inspiratiebron voor de Esplanade, speelt licht een grote rol voor onder andere geleiding van
de vliegtuigen.
Licht is een belangrijk thema in de geschiedenis en het heden van Eindhoven. Eindhoven staat beter bekend als Lichtstad.
Het verleden wordt gekenmerkt door onder andere Philips en in het heden zijn er grote trekkers voor de stad als het
lichtkunstfestival Glow. Om dit Eindhovense karakter ook terug te laten komen in Meerhoven is gekozen voor de Esplanade als locatie voor een vast lichtkunstwerk.
Ten slotte zal het lichtkunstwerk de beleving van de Esplanade in het donker versterken. 

De opdrachtgever wenst met de prijsvraag een lichtkunstwerk te realiseren aansluitend bij de specifieke karakteristieken van de Esplanade. Het lichtkunstwerk dient een extra laag en beleving in het ontwerp van de Esplanade te brengen. De Esplanade dient als ankerplaats van verleden, heden en toekomst en is een ‘Ode aan de luchtvaart’. Het lichtkunstwerk moet bewoners en bezoekers van het gebied aantrekken en verrassen. Daarnaast dient het lichtkunstwerk het ruimtelijk ontwerp te ondersteunen of te bevestigen en de relatie met Eindhoven als lichtstad te benadrukken.

Het doel van deze prijsvraag van gemeente Eindhoven is het contracteren van één kunstenaar of ontwerper die naast het
ontwerp van het te realiseren lichtkunstwerk ook verantwoordelijk is voor de productie, plaatsing, en werkende oplevering
van het lichtkunstwerk. 
Het lichtkunstwerk dient gerealiseerd te worden binnen een voor deze opdracht beschikbaar budget van €300.000,- excl. btw. Dit budget is inclusief ontwerp, afstemming en overleggen, productie, plaatsing en werkende oplevering van het lichtkunstwerk. Voor onderhoud & beheer van het lichtkunstwerk is een separaat budget beschikbaar van maximaal €30.000,- excl. btw op basis van een termijn van twintig jaar. Het beheer en onderhoud komt ten laste van de opdrachtgever. De opdrachtnemer spant zich tot het uiterste in om het lichtkunstwerk op 30 september 2023 of zoveel eerder als mogelijk op te leveren en om de acceptatie en overdracht van het beheer van het lichtkunstwerk te realiseren op 31 oktober 2023 of zoveel eerder als mogelijk.

De gevolgde procedure is de procedure van “niet-openbare prijsvraag”. Het indienen van een verzoek tot deelneming kan uitsluitend digitaal via het aanbestedingsplatform. Gegadigde is zelf verantwoordelijk voor de volledigheid en tijdigheid van het verzoek tot deelneming.  Tijdens de selectiefase selecteert het projectteam uit alle aanmeldingen maximaal drie gegadigden.

Bron: Tenderned zaterdag 12 maart 2022 https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/255611

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *