Plaatsing slimme meters in Vlaanderen vertraagd – Aanbestedingsnieuws

Plaatsing slimme meters in Vlaanderen vertraagd

Foto: Vlaanderen.be

Waar Enexis in Nederland aan de uitrol van digitale meters voortvarend is begonnen, wordt de ombouw in Vlaanderen met een half jaar uitgesteld, zo heeft Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein (Open VLD) laten weten. De firma die de aanbesteding in de wacht kon slepen, kan niet op tijd leveren. De SP.A wil intussen dat de digitale energiemeter niet verplicht wordt.

Vanaf 1 januari zouden in de Vlaamse kelders digitale energiemeters worden geïnstalleerd. Dat was althans de bedoeling. Maar de meters geraken niet op tijd klaar, zo laat de Vlaamse minister van Energie weten. “We stellen de plaatsing noodgedwongen met een half jaar uit”, zegt Tommelein. “De aanbesteding is nochtans op tijd gebeurd.”

De digitale meters werden voor het eerst in 2016 geïnstalleerd, bij wijze van proefproject, in een klein aantal gemeenten. De netbeheerder besliste samen met de gemeentelijke overheden welke gemeentes/wijken aan het proefproject deelnamen. De Vlaamse regering besliste om vanaf 2019 de digitale meter in heel Vlaanderen te installeren. Door de vertraging zullen de meters pas vanaf 1 juli 2019 geïnstalleerd worden. De digitale meters zullen eerst geïnstalleerd worden bij:

  • nieuwe woningen
  • verbouwers
  • klanten met een budgetmeter
  • zonnepaneleneigenaars: de bevoegde minister van Energie Tommelein heeft voorgesteld om deze groep niet als prioriteit te beschouwen. Dit is echter een voorstel en moet nog door de Vlaamse Regering goedgekeurd worden.

Bron: (VRTNWS) en Vlaanderen.be

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *