Pico Monitor won innovatiecompetitie defensie – Aanbestedingsnieuws

Pico Monitor won innovatiecompetitie defensie

De Pico Monitor van Embedded Acoustics is gisteren gekozen tot winnaar van de Defensie Innovatie Competitie 2020. Het bedrijf uit Delft kreeg bij de uitreiking een contract ter waarde van € 200.000 om het idee verder uit te werken. Dat gebeurt in samenwerking met de Defensie Gezondheidszorg Organisatie.

De Pico Monitor is een health tracker, die uit een polsband en een oordop bestaat. De polsband registreert vitale functies zoals hartslag, ECG, bloeddruk, zuurstofsaturatie en lichaamstemperatuur, terwijl via de oordop direct feedback aan de drager wordt gegeven.

Commandanten kunnen daardoor tijdens operationele inzet direct de fitheid van alle militairen beoordelen en bijvoorbeeld waarschuwen als de lichaamstemperatuur te hoog oploopt. Ook kan de Pico Monitor worden ingezet om vitale functies van gewonden bij te houden.

Volgens de jury is de Pico Monitor een vrij eenvoudige oplossing, die bovendien snel te implementeren is. Er kan daardoor snel mee worden geëxperimenteerd. “De sensor draagt bij aan het verbeteren van de medische zorg in de frontlijn”, zo klinkt het in het juryrapport. “De overlevingskans van de gewonde militair in het zogenaamde 1e ‘gouden uur’ wordt hiermee vergroot.”

©Defensie 2020

Het thema van dit jaar was ‘Smart Medics’. Bedrijven konden een concept presenteren, waarbij met slimme technologie een bijdrage wordt geleverd aan het verbeteren van de medische zorg aan militairen in het inzetgebied. Daarnaast moeten de ideeën eraan bijdragen dat militair geneeskundig personeel over de juiste en modernste middelen kan beschikken.

Uit de 20 inzendingen werden 5 finalisten gekozen, waaronder dus de Pico Monitor. Bij de afvallers zitten ontwerpen, die volgens de jury toch interessant genoeg zijn om verder te onderzoeken. De Defensie Gezondheidszorg Organisatie gaat hiermee aan de slag.

Bron: Defensie, 27 november 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *