PIANOo publiceert voorbeeld innovatief aanbesteden: multifunctionele barriere – Aanbestedingsnieuws

PIANOo publiceert voorbeeld innovatief aanbesteden: multifunctionele barriere

PIANOo heeft een praktijkvoorbeeld gepubliceerd over innovatief inkopen. Het voorbeeld gaat over aanbestedingen van een samenwerking tussen Amsterdam, Rotterdam en Rijkswaterstaat. De aanbestedingen voor bouwwerkzaamheden gaan normaliter via een geïntegreerd contract. De inrichting van de bouwplaats is dan een taak van de aannemer.

Die aannemer blijkt bouwhekken vooral te plaatsen tegen diefstal. Overlast en hinder wordt hierin niet meegenomen. Daarom had het samenwerkingsverband een opdracht uitgeschreven voor het ontwikkelen van een multifunctionele barrière, die geplaatst kan worden tussen werkzaamheden en de openbare ruimte. De opdracht verliep via een SBIR-traject. 

dscf2732
Bouwhek, ©ZaZ 2015

Een SBIR-traject is volgens PIANOo een: competitie om een maatschap­pelijk probleem op te lossen. Alle aanbestedende diensten kunnen een SBIR­-traject uitschrijven. Zo een traject kent drie fasen: haalbaarheidsonderzoek, toegepast onderzoek en ontwikkeling en het marktrijp maken. De opdrachtgever verstrekt aan meerdere bedrijven een opdracht voor de eerste fase. De beste bedrijven krijgen vervolgens een opdracht voor de tweede fase. Voor de derde fase wordt geen opdracht verstrekt.

De interstedelijke samenwerking vroeg daarbij opzettelijk om een multifunctionele fysieke barrière in plaats van om een hek. Peter Bor, strategisch adviseur bij het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam, licht toe:

“Via de RVO.nl hebben we bedrijven gevraagd een multifunctionele fysieke barrière – als je vraagt om een hek, dan krijg je ook een hek en wij wilden juist verrast worden – te ontwikkelen”

Aanbesteding leidt tot verkeerde marktpartijen

Het traject was aanvankelijk aangekondigd als een aanbesteding. Dat leidde niet tot de creatieve opdrachtnemers, waar het ingenieursbureau naar op zoek was. De redactie van Aanbestedingsnieuws kijkt daar niet heel erg van op.

Daarop reageerden vooral grote bouwpartijen en niet de industrieel en technisch ontwerpers en vormgevers die we eigenlijk zochten. We hebben toen heel snel innovatieve bureaus benaderd en hen actief gewezen op onze oproep

Zie  verder: PIANOo, Praktijkvoorbeeld Innovatiegericht Inkopen, Multifunctioneel Bouwhek 

Meer informatie :

RVO: Een SBIR-aanbesteding in het kort

http://www.rvo.nl/sites/default/files/bijlagen/SBIR%20aanbesteden%20in%20het%20kort.pdf

AgentschapNL: Carla Dekker, de SBIR Route 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *