Pentack asfaltonderhoudssysteem goedgekeurd door RWS – Aanbestedingsnieuws

Pentack asfaltonderhoudssysteem goedgekeurd door RWS

Het door BMI Esha ontwikkelde Pentack systeem voor preventief asfaltonderhoud is na een intensieve studie door Rijkswaterstaat, TNO, TU Delft en uitvoerende marktpartijen gevalideerd. Pentack kan voortaan bij het wegenonderhoud van Rijkswaterstaat worden toegepast.

Door het aanbrengen van de verjongende bitumenemulsie wordt het brosser worden van de bitumen hersteld  en de levensduur daardoor aanzienlijk verlengd. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheid van wegenonderhoud en betekent een substantiële verlaging van de onderhoudskosten. Na de zomer zal de eerste 400.000m2 asfalt met het milieuvriendelijke Pentack worden behandeld.

©BAM 2022

Volgens Peter Thé, senior adviseur bij de afdeling Wegen en Geotechniek van Rijkswaterstaat, is men in 2006 gestart met een programma om te onderzoeken of de levensduur van ZOAB verlengd kon worden. “Bij ZOAB moet de rechterrijstrook als gevolg van al het vrachtverkeer al na een jaar of elf worden vernieuwd. Dat is relatief snel. De linkerrijstrook is over het algemeen namelijk pas zes jaar later aan de beurt. We hebben daarom onder meer gekeken naar methodes om asfalt te verjongen.”

Emile Rood, Salesmanager bij BMI Esha, legt uit dat het probleem bij ZOAB is dat het bitumen na verloop van tijd steeds brosser wordt. “Daardoor raakt de mastiek – een verzameling van mineralen, bitumen en holle ruimte – los.

Om het brosser wordende bitumen weer soepel te maken en een betere hechting te geven, hebben we bij BMI Esha Pentack ontwikkeld. Een milieuvriendelijk product, want het is namelijk volledig watergedragen, oplosmiddelvrij en het bindmiddel bevat bovendien herwinbare grondstoffen. Deze emulsie breng je op het asfalt aan, waar het in de holle ruimtes van het asfalt dringt en het bitumen herstelt. Een prachtige oplossing natuurlijk. Maar voordat we deze op de rijkswegen mochten gebruiken, moest het product eerst worden gevalideerd.”

Peter Thé:

“Bij Rijkswaterstaat stellen we hoge eisen aan het onderhoud van onze rijkswegen. Daarom mogen de marktpartijen die het onderhoud uitvoeren alleen met gevalideerde producten werken. Het is heel mooi dat de verjongende bitumenemulsie van BMI Esha hier nu ook onder valt. Voordeel van levensduurverlenging is dat je ZOAB minder snel volledig hoeft te vervangen. Dat scheelt enorm qua tijd, kosten en CO2 uitstoot. Daarmee leveren we een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheid van wegenonderhoud.”

De monitoring van de bestaande poefvakken wordt gecontinueerd. Zodat een mogelijke verdere verlenging van de levensduur op termijn kan worden aangetoond.

Als senior consultant bij TNO was Dave van Vliet betrokken bij de validatie van de bitumenemulsie.

“Bij zo’n validatietraject komt meer kijken dan menigeen denkt. Samen met de TU Delft hebben we eerst materiaalkundig onderzoek gedaan. Daarna volgde praktijkonderzoek naar de werking, het effect en de veiligheid, zoals de stroefheid van het wegdek na het aanbrengen. Voor de beoordeling van het levensduurverlengende effect hebben we jarenlang proefvakken gemonitord, waarbij onbehandeld en behandeld ZOAB met elkaar zijn vergeleken. Daaruit is onder meer gebleken dat Pentack de levensduur van ZOAB met minimaal 3 jaar verlengt.”

[ndr Red AN: blijkens het navolgende komen er vervolgopdrachten na de zomer]


Volgens Emile Rood heeft de behandeling met Pentack nog een groot voordeel: “We gaan na de zomer een opdracht doen, waarbij we 400.000 m2 asfalt behandelen met Pentack. Dat kost ons 9 nachten werk. Moet je al dat asfalt volledig vervangen, dan ben je een veelvoud van deze tijd bezig. Een groot verschil, wat ook weer leidt tot minder hinder en een snelle beschikbaarheid van de weg; en dat zijn twee zeer belangrijke uitgangspunten voor Rijkswaterstaat.”

Over BMI Esha
Bitumen is essentieel voor het binden, afdichten en beschermen van asfalt. BMI Esha heeft ruim 90 jaar ervaring in de ontwikkeling, productie en verwerking van bitumineuze producten. Dat zie je terug in onze oplossingen voor de aanleg en het onderhoud van asfalt en civiele kunstwerken. Altijd functioneel, innovatief en duurzaam. Altijd topkwaliteit en snel geleverd. BMI Esha vertegenwoordigt de civiele tak van BMI Group in Nederland. BMI Group is de grootste producent in Europa van dakbedekking, maar ook van toonaangevende waterdichte oplossingen voor civiele projecten. BMI Group heeft een hoofdkantoor in Reading (UK) en heeft ca. 9.600 medewerkers in meer dan 40 landen wereldwijd.

Bron: BAM, 19 juli 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *