Oud en nieuw Amsterdam, een dramatisch feestje – Aanbestedingsnieuws

Oud en nieuw Amsterdam, een dramatisch feestje

Foto: with elements from pixabay.com

Eigenlijk hadden wij van Aanbestedingsnieuws een tsunami verwacht van dit soort aankondigingen, omdat iedere gemeente er mee kampt. We hebben het dan over de oud-en-nieuw viering in de stad. Consumentenvuurwerk is in de ban gedaan en mag dit oud en nieuw al niet meer worden afgestoken. Daarbovenop komt nog eens de Coronapandemie en hoewel de maatregelen steeds verder afgebouwd worden is de glazen bol wat betreft oudjaar nog erg mistig. Amsterdam schrijft dan ook:

Als gevolg van het coronavirus leven we in bijzondere tijden. Waar we rond de viering van Oud en Nieuw staan, is op dit moment nog niet te zeggen, maar we zullen moeten uitgaan van een anderhalve meter situatie. Een ander belangrijk vertrekpunt bij deze viering is dat er voor het eerst een afsteekverbod geldt voor al het consumentenvuurwerk. Een mijlpaal in de wens van vele Amsterdammers een nieuw vorm te vinden voor de jaarlijkse viering van oud en nieuw. Kunnen we een nieuwe traditie beginnen?

Deze ingrediënten vormen de uitdagende cocktail voor de viering van oud nieuw 2020 -2021. Wat blijft is dat het een van de meest bijzondere avonden is van het jaar. We kijken samen terug, we tellen af naar twaalf uur en we gaan met veel energie, drama en euforie het nieuwe jaar in. We voelen ons verbonden met elkaar. Dit zijn elementen die we absoluut willen vasthouden.

Voor het organiseren van de viering is op dit moment een budget voorzien van ongeveer één miljoen euro. Daarnaast is het mogelijk om derde partijen te betrekken die een bijdrage kunnen leveren aan de organisatie.

Kunnen we een nieuwe traditie beginnen? vraagt de gemeente zich af. Dat antwoord is duidelijk neen!. Tradities begin je niet. Je doet iets dat in de smaak valt en dat herhaal je dan of je haalt er de populaire elementen uit en herhaalt die. Zo bouw je verder en dan ontstaat vanzelf de traditie. De traditie van oud en nieuw zoals we die kennen is ook zo. Al in het voorchristelijke tijdperk werd oud en nieuw gevierd, al was dat niet precies op 31 december middernacht. De boze geesten moesten verdreven worden en daarom maakten we licht (vuur) en herrie. In de loop der eeuwen is dat zo gebleven. De uitvoering ervan migreerde en er kwamen elementen als de oliebol, de oudejaarsconference, het uit het raam gooien van gebruiksvoorwerpen die je een jaar gebruikt had door Haagse ambtenaren, vuurwerk vuren aanleggen en meer bij. Door de jaren heen zijn de elementen van de viering veranderd. Er zijn maar weinigen die nog met bloem en gist aan de slag gaan, de oliebol wordt gekocht of op zijn best gemaakt met een pak “Koopmans als basis”. De conference sterft langzaam uit bij gebrek aan goede conferenciers en de vuren werden eerst in goede banen geleid op het strand en zijn inmiddels  nu ook verboden. Het consumentenvuurwerk is het laatste element dat uit de viering is verwijderd en ongetwijfeld niet uitgeroeid. Het vuurwerkpakket bij kapper of supermarkt mag dan wel niet meer maar of dat een einde maakt aan het geknal is twijfelachtig. Één ding staat echter vast als een huis, hoe dan ook vieren we oud en nieuw en dàt is de traditie. Amsterdam wil er enkel een element aan toevoegen omdat elementen zijn verdwenen.

De stad roept dan ook de markt op om met ideeën te komen.

De gemeente Amsterdam start de voorbereidingen op de viering van oud en nieuw 2020-2021. Deze opdracht zal volgens de SAS procedure worden aanbesteed. Als onderdeel van deze procedure wordt de markt gevraagd om mogelijke concepten voor te stellen die in opdracht van de gemeente en in partnership met andere partijen kunnen worden uitgevoerd. Voor het zomerreces worden deze concepten getoetst door de Gemeente Amsterdam, op basis van nader te verstrekken eisen en criteria. Het college van B&W zal vervolgens een of meerdere inschrijvers selecteren wiens of wier plannen in aanmerking komen voor verdere deelname aan de aanbesteding. Op basis daarvan zal de aanbesteding verder plaatsvinden, de geselecteerde inschrijvers zullen in het bezit worden gesteld van de gunningsleidraad. De Gemeente is hierbij voornemens om een vervolgopdracht te gunnen voor de realisatie van het voorkeursplan met toepassing van de onderhandelingen. Amsterdam nodigt partijen uit inbreng te leveren en zich te melden. De gemeente stelt hierbij wel een aantal geschiktheidseisen aan potentiële gegadigden, en er worden geen inschrijvers toegelaten op wie z.g. uitsluitingsgronden van toepassing zijn.

Een aantal handvatten geeft de gemeente ook nog.

Voor het organiseren van de viering is op dit moment een budget voorzien van ongeveer één miljoen euro. Daarnaast is het mogelijk om derde partijen te betrekken die een bijdrage kunnen leveren aan de organisatie.
In de zoektocht naar het nieuwe concept zijn de volgende aspecten van belang:

  • Het verbindt mensen en buurten, het is voor iedereen;
  • Het heeft een Amsterdams karakter, maar ook nationale uitstraling;
  • Het geeft energie, het is spannend, dramatisch en spectaculair;
  • Het is ‘coronaproof’;
  • Het is een combinatie van fysiek (op een of meerdere locaties) en virtueel (TV registratie -internet);
  • Het kent bij voorkeur interactieve elementen; Amsterdammers meedoen (als alternatief voor zelf afsteken?);
  • Het is vernieuwend en duurzaam.

De gemeente Amsterdam is voornemens nog voor het zomerreces (4 juli) een keuze te maken uit de ingediende voorstellen. Op basis van de bovenstaande aspecten wordt door het stedelijk evenementenbureau een voorselectie gemaakt. De drie meest veelbelovende concepten worden voorgelegd aan het college. Op basis hiervan wordt bepaald welke inschrijver of inschrijvers worden toegelaten tot het verdere verloop van de aanbesteding.

Het staat er echt “dramatisch”. Nou een vrachtwagen rond laten crossen op een volle Dam, voldoet er wel aan, het geeft energie, het is spannend, dramatisch en zeer zeker spectaculair. Dat duurzaam is er ook een beetje met de nekharen bijgesleept. ik denk dan aan herbruikbare vuurpijlen of zo. Maar goed, Amsterdam is de eerste die zich op het aanbestedingenveld meldt met dit onderwerp, we wachten nieuwsgierig af op waar de “markt”mee komt.

Bron: Negometrix 29 mei 2020 https://platform.negometrix.com/PublishedTenders.aspx?tenderId=152632&companyId=3550

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *