Ontwikkeling sociale woningbouw: van aanbesteden naar afnemen – Aanbestedingsnieuws

Ontwikkeling sociale woningbouw: van aanbesteden naar afnemen

De roep om betaalbare huurwoningen wordt steeds luider. De gemiddelde huurprijs in de sociale sector steeg de afgelopen jaren onder andere door de verhuurderheffing. Sommige corporaties streven naar betaalbare woningen via nieuwbouw. Een ander type uitvraag en een andere wijze van productaflevering kunnen hiervoor soelaas bieden. In het experimentenprogramma Van aanbesteden naar afnemen realiseren zeven corporaties nieuwbouw zonder bestek, maar met een uitvraag op basis van functionele omschrijvingen en prestaties. Zij experimenteren met een prestatiegerichte wijze van uitvragen en stappen daarmee over van aanbesteden naar afnemen. Met als doel: betaalbare nieuwbouw.

Een oplossingsrichting voor het realiseren van betaalbare nieuwbouw is mogelijk een ander type uitvraag en een andere wijze van productaflevering. Een uitvraag zonder bestek en technische specificaties, maar mét functionele beschrijvingen en prestaties. Deze werkwijze beoogt kostenreductie dankzij ketenintegratie en ketensamenwerking en het uitbesteden van procesonderdelen, zoals planontwikkeling en bouwbegeleiding.

Tijdens het experimentenprogramma gooien zeven corporaties de traditionele bestekken overboord en geven zij bouwers slechts duidelijk omlijnde prestatie-eisen (technisch, functioneel, financieel). Platform31 zorgt voor specialisten en ervaringsdeskundigen die de deelnemers inspireren gedurende zes bijeenkomsten. Deelnemers gaan met elkaar in gesprek over hun aanpakken, leervragen en dilemma’s. Het experimentenprogramma loopt van oktober 2016 tot december 2017.

Deelnemende corporaties aan het experimentenprogramma zijn: Brabant Wonen, HEEMwonen, Lefier, Wocom, Wooncompagnie, WOONopMAAT en Woonpartners Midden-Holland.

Bron: Platform 31, 24 april 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *