Onderzoek grondstoffen en supply chain bij TNO – Aanbestedingsnieuws

Onderzoek grondstoffen en supply chain bij TNO

Bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en TNO is men bezig met het ontwikkelen van een simulatiemodel om inzicht te krijgen in de risico‘s op supplychains van kritische grondstoffen binnen de maakindustrie, ter ondersteuning van beleidsmakers op dit gebied.

Het gaat daarbij om risico’s als prijsvolatiliteit, lage reserves van grondstoffen, maar ook politieke exportrestricties. Een belangrijke aspect hierin zijn de bedrijven en met name hun reactie als gevolg van mogelijke veranderingen in voor hen relevante supplychain van materialen.

Graag komen de onderzoekers met inkopers in contact voor een interview over hoe inkoop omgaat met de veranderende leveringszekerheid van sommige grondstoffen, en de risico’s die de leveringszekerheid beïnvloeden.

Om mee te doen kan men een bericht of mail sturen via de linkedin naar Erik van Assen van de NEVI.
Zie ook verder de www.grondstoffenscanner.nl die het Ministerie van EZK gerealiseerd heeft in 2018 of www.nevi.nl/tools met handige online tools voor commodities.

Pixabay, PDPics
https://pixabay.com/nl/vergrootglas-loep-boek-woordenboek-389908/

In 2013 namen TNO en HCSS al eens het initiatief om te komen tot een expertisecentrum Grondstoffen naar Duits voorbeeld, op te richten. Dat moest partijen met grondstoffenvragen bijeen brengen en gerichte onderzoeksprogramma’s opstarten.

Dat lijkt naar het inzicht van Aanbestedingsnieuws een beetje stilgevallen.

Zie daarvoor ook: https://repository.tudelft.nl/view/tno/uuid%3A0278e12b-17ae-427c-ad4c-57631b7c26c7

en voor meer gedetailleerde informatie over onder meer de prijsvolatiliteit van grondstofsoorten, leveringszekerheid, de circulaire economie en de economie van Nederland: Zie ook https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/rapporten/2015/12/11/materialen-in-de-nederlandse-economie/TNO+2015+R11613+Materialen+in+de+Nederlandse+economie+webversie+definitief.pdf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *