OM verdenkt bedrijven van omkoping voor informatie aanbesteding – Aanbestedingsnieuws

OM verdenkt bedrijven van omkoping voor informatie aanbesteding

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag bij de rechtbank Rotterdam vanwege buitenlandse omkoping geldboetes van 50.000 en 15.000 euro geëist tegen twee medewerkers van de besloten vennootschap DRC in West Betuwe. Tegen het bedrijf eiste de officier van justitie van het Landelijk Parket een geldboete van 225.000 euro.

In deze corruptiezaak kwamen twee andere bedrijven en een aantal van hun medewerkers in 2020 wel een transactie overeen met het OM. Bij elkaar is dat een transactie van 50.000 euro en in totaal 75.000 euro aan geldboetes – uiteenlopend van 5000 tot 30.000 euro – voor medewerkers. Het gaat om de Nederlandse bedrijven Dutchmed International BV in Gorinchem en het inmiddels failliete Simed International BV in Utrecht.

De drie ondernemingen en natuurlijke personen worden, zo bericht het OM, verdacht van omkoping van een voormalig consultant van de Wereldbank.  Het doel van de omkoping zou zijn geweest om informatie te verkrijgen over de aanbesteding van overheidsopdrachten waarbij de Wereldbank was betrokken.

Vanwege ambtelijke corruptie is de voormalig consultant in 2017 in Engeland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar vanwege 13 verschillende internationale corruptiezaken. Hij zou twee miljoen euro aan giften hebben ontvangen in verband met het toekennen van contracten van de Wereldbank ter waarde van 50 miljoen euro. De Nederlandse bedrijven zijn door de Wereldbank jarenlang geschorst van deelname aan projecten van de bank.

Het Rijksrechercheonderzoek naar de buitenlandse omkoping leidde in 2011 na een melding van de Wereldbank tot doorzoekingen en inbeslagnemingen van administraties en computers. Door de Rijksrecherche is in een zogenoemd ‘joint investigation team’ nauw samengewerkt met de overseas anti-corruption unit (OACU) van Londense politie.

Vanwege onder meer het tijdsverloop heeft het OM gekozen voor transacties en geldboetes in plaats van het dagvaarden van de verdachten.  Ook weegt mee dat de bedrijven door de Wereldbank zijn bestraft met jarenlange schorsingen. Daarmee is de bedrijven aanzienlijke financiële schade toegebracht. Enkele verdachten hangt mogelijk nog een strafzaak boven het hoofd in een ander land vanwege fraude met EU-projecten.

NDR

Waar de bedrijven in opereren is niet helemaal duidelijk, DCR is een populaire naam voor meer bedrijven, in de buurt van Gorinchem vonden we alleen DCR Creative Communications. Simed is een failliete ziekenhuisbouwer en medined levert medische apparatuur.

Aanbestedingsnieuws heeft alvast een mentale aantekening gemaakt de zaak te gaan volgen. We gaan het zien. De uitspraak wordt 16 maart verwacht.

Want op de hoogte gehouden worden van aanbestedingen, hoezo is dat toch weer strafbaar? Kunnen jullie maar weer nagaan hoe moeilijk het krachtenveld van Aanbestedingsnieuws is. Wij moeten elk contact met ambtenaren maar vermijden maar die engerds zijn echt overal!

Worden de wereldbank Tenders niet gewoon te hermetisch gepubliceerd? Mensen kennen Tenderned ook al niet en dat is echt een stuk transparanter en overzichtelijker dan die website met tenders van de Wereldbank. Wat doet de Wereldbank hoe dan ook met al die medische leveranciers?

We gaan het zien. De uitspraak wordt 16 maart verwacht.

Pianoo zegt dat je mag praten. Maar dat praten is dus heel betrekkelijk. Je moet dan vooral geen rekeningen voor een kopje koffie betalen, voor je het weet koop je nog iemand om. Ga dus maar gewoon “Double Dutch” als je met een ambtenaar afspreekt. Je weet maar nooit of ze niet met een aanbesteding bezig zijn. We wachten nog steeds op een aanbesteding voor rechtsfilosofisch advies. Zeg ons er maar niks over!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *