Oekraïne heeft eigen aanbestedingsplatform gelanceerd – Aanbestedingsnieuws

Oekraïne heeft eigen aanbestedingsplatform gelanceerd

Laatst geupdate op januari 13, 2017 door redactie

De EU – Oekraïne associatieraad  werkt samen met de Oekraïne aan een Associatie Agenda. Op de agenda staat hervorming van mensenrechten en constitutionele hervormingen. Een van de hervormingen waar de Oekraïne voortvarend mee aan de slag is gegaan is met de lancering van een aanbestedingsplatform.

Het ProZorro aanbestedingssysteem is de Oekraïense versie van TenderNed: https://prozorro.gov.ua/en/  Vasyl Zadvorny, de CEO van ProZorro almost wil de internationale standaard in aanbestedingsplatformen vastleggen, en een IT-bedrijf oprichten uit wat nu nog een staatsbedrijf is, dat het ProZorro systeem runt.

Niet zo lang geleden handelde de Oekraïne het inkoopproces nog met papier af. Internationale ervaring heeft geleerd dat dit proces geen garantie bood voor een effectieve, transparante en eerlijke manier van inkopen. Ook droeg het papieren proces niet bij aan het uitbannen van corruptie, aldus de EU-Oekraïne Associatieraad.

Andere landen laten zien dat e-procurement leidt tot 20% aan bezuinigingen door verbeterde procedures. In de Oekraïne  zijn de verwachtingen van het aanbestedingsproces hoopvol gestemd. In totaal gaat er naar schatting 250 milard Grivna (€8,6 miljard) om in het plaatselijke inkoopproces.

Bron: ProZorro, EU-Ukraine Association Council, 19 december 2016

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *