NS past radiostilte toe tijdens Alcateltermijn – Aanbestedingsnieuws

NS past radiostilte toe tijdens Alcateltermijn

EINDHOVEN – Van onze redactie

De NS past een radiostilte toe tijdens de Alcatel-termijn. Dat blijkt uit onderzoek van deze redactie naar de met het WOB-verzoek vrijgegeven stukken over de aanschaf van de Intercity Nieuwe Generatie, ter waarde van 3 miljard euro. De NS Lease BV, inkoper van de treinen, geeft in de stukken ook aan dat dat is, omdat “die informatie kan worden gebruikt in een rechtszaak”.

Dat het hier gaat om de Alcatel-termijn blijkt uit een notitie van 10 oktober 2014. Op die dag maakt NS aan de twee overgebleven treinfabrikanten bekend dat alléén CAF uit Spanje de contractonderhandeling ingaat, die moet leiden tot een “definitieve gunning”.

Fabrikanten hebben op basis van de Aanbestedingswet na de gunning 20 dagen de tijd om een kort geding aan te spannen bij de voorzieningenrechter. In die periode kunnen ze de gunningsbeslissing aanvechten. Die periode van 20 dagen wordt de (verlengde) Alcatel-termijn genoemd. Welke gunning is dat, als er zo veel gunningen in het proces zitten?

Uit de notitie van 10 oktober 2014 blijkt dat alle overige kandidaten al definitief zijn afgevallen op 10 oktober 2014 in de verificatiefase. Dat is dus de werkelijke gunning. Volgens de notitie wordt na die werkelijke gunning een fase van “definitieve gunning” ingelast, die men met alleen CAF aangaat.

 

nscontractuelegeheimhouding

 

In december 2014 wordt een kleine spoedbestelling gedaan, bij de concurrent van CAF, de firma Stadler. We vragen ons af, waarom…

Zie: besluitwob-verzoekm-b-t-nieuwmaterieelnsnsgunning

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *