Noord-Holland trekt zich terug uit zonnepanelenweg
Solaroad ontwikkelt wegdek dat zonlicht opvangt en omzet in elektriciteit.
Rosan Kocken, gedeputeerde Klimaat en Energie:
“Innovatie is vooruitgaan, en soms horen daar lessen bij. We hebben geleerd dat het nog te vroeg is voor commerciële toepassing van het SolaRoad-concept in de vorm van een B.V.. We blijven actief bezig met proefprojecten die helpen bij toepassing van zonne-energie in wegdek.”
Het eerste SolaRoad-fietspad is aangelegd in Krommenie langs de N203, zo berichtte Strukton eerder. Deze pilot hebben we inmiddels afgesloten met goede resultaten. Nieuw is de SolaRoad Kit: vier elementen, totale lengte 10 meter en een opbrengst van 3.500 kWh per jaar. Deze oplossing is vooral geschikt voor locaties zonder stroomvoorziening. Toepassingen zijn al te vinden in Haaksbergen, Frankrijk, Californië (VS) en Groningen waar via een bankje bijvoorbeeld elektrische fietsen en mobiele telefoons kunnen worden opgeladen.
De proefstroken op de parallelweg langs de N232 in de Haarlemmermeer en op de busbaan langs de N218 bij Spijkenisse betekenen een nieuwe stap in de ontwikkeling van het innovatieve zonnewegdek naar grootschalige toepassingen. In 2021 is het langste zonnefietspad ter wereld geopend in Maartensdijk met een lengte van 330 meter.
Zie eerder:
Zonnepanelen fietspad bij de Schipholweg
Zonnefietspad naast de N285 bij Wagenberg