Noord-Holland experimenteert met groen strooizout – Aanbestedingsnieuws

Noord-Holland experimenteert met groen strooizout

Laatst geupdate op januari 30, 2019 door redactie

Noord-Holland gaat op de weg naar Alkmaar een experiment beginnen met groen strooizout. Dat is gemaakt uit het sap van bermgras. Het grassapproject heeft de naam Grass2Grit gekregen. Grass2Grit is een dooimiddel gemaakt van het sap van bermgras en een groen alternatief voor strooizout.

Het is milieuvriendelijker en bovendien ruim voorhanden, want 3 procent van Nederland bestaat uit bermen. Om de bermen aantrekkelijk te maken voor bloemen en kruiden (wat goed is voor bestuivende insecten) moet het gras een of twee keer per jaar gemaaid en afgevoerd worden.Het gras kan gebruikt worden voor gladheidsbestrijding maar ook als grondstof voor biogranulaat dat verwerkt kan worden tot bijvoorbeeld verkeersborden en paaltjes.

Gedeputeerde Duurzaamheid Jack van der Hoek is blij dat het project deze subsidie heeft gekregen.

“In het bijzonder omdat het daarmee ook een mooie waardering is voor de provinciemedewerker die dit innovatieve concept heeft bedacht. Het laat zien dat Europa warm loopt voor groene en circulaire innovaties. We kunnen nu uitgebreid gaan testen en we hopen uiteraard dat we dit strooizout straks overal kunnen gebruiken.”

Het idee komt namelijk van provincieambtenaar  Hillebrand Breuker. Breuker: “Met gras kun je meer dan je denkt”, zegt hij. “Je kunt het uitpersen, dan krijg je sap en vezels. De vezels kunnen bijvoorbeeld worden gebruik in de papierindustrie. Toen ik er een keer mee bezig was, viel me op dat het sap behoorlijk zout is. Ik dacht: daar moet ik wat mee. En zo ontstond het idee van Grass2Grit”

©Dion Vorrink Bron: Noord-Holland

Grass2Grit heeft in juni 2018 een LIFE-subsidie in de categorie “milieu en efficiënt gebruik van hulpbronnen” gekregen waarmee de pilot kan worden uitgevoerd. Als het pilotproject succesvol is, heeft Grass2Grit de ambitie om nationaal en internationaal uit te breiden.

Bron: Noord-Holland/Grass2Grit 12 juni 2018

1 thought on “Noord-Holland experimenteert met groen strooizout

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *