Nieuwbouw museumgebouw Vonk Eindhoven – Aanbestedingsnieuws

Nieuwbouw museumgebouw Vonk Eindhoven

Impressie: © Stichting Endhoven Museum

Eindhoven Museum bestaat sinds 2012 en is een samenvoeging van het Kempenland Museum en het preHistorisch Dorp. De collectie van het Kempenland Museum (circa 25.000 objecten) ligt sinds die tijd opgeslagen in afwachting van een nieuw onderkomen. Onder de naam Museumpark Vonk gaat het museum een nieuwe fase in, waarbij het preHistorisch Dorp wordt
uitgebreid en transformeert tot een nieuw museumconcept. In Museumpark Vonk wordt 350 tot 400 jaar regionale geschiedenis aan het bestaande museum toegevoegd. Het wordt een museum voor, door en met bezoekers waar men op een
laagdrempelige manier ontdekt wat de kracht van geschiedenis is. Het preHistorisch Dorp wordt een integraal onderdeel van dit nieuwe museumconcept, met daarbij een groot aantal nieuwe historische thema’s en een vernieuwende werkwijze.

Studio Marco Vermeulen heeft in opdracht van stichting Eindhoven museum een bijzonder entreegebouw ontworpen. De uitgangspunten van het ontwerp voor het entreegebouw zijn specifiek. De constructie is volledig van hout (biobased). Daarnaast is er op gebied van circulariteit, duurzaamheid, klimaatadaptie en installatieconcept een hoog ambitieniveau.
Hiermee wil Stichting Eindhoven Museum een klimaatpositief gebouw realiseren.
• Het gebouw is een kruispunt van ambacht en moderne technologie.
• Het gebouw is tegelijkertijd iconisch en bescheiden (bijzondere vorm, maar groen dak)
• Het gebruik is vanzelfsprekend en laagdrempelig en het gebouw is adaptief en flexibel in te richten;
• Het entreegebouw dient een voorbeeld te zijn voor een duurzaam publiek gebouw.
• De hele zomer en voorjaar wordt uitgegaan van natuurlijke ventilatie en acceptatie van vastgestelde binnentemperaturen.

Stichting Eindhoven Museum heeft er voor gekozen  om de realisatie van het entreegebouw voor Museumpark Vonk aan te besteden volgens de niet-openbare procedure. Deze procedure bestaat uit twee fasen en de eerste fase ziet toe op de selectie van een partij ten behoeve van de engineering, de bouwkundige en de installatietechnische werkzaamheden van het project.

Bron: Tenderned zondag 9 juni 2024 https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/338932

Aanbestedingsnieuws 9e jaargang editie 11 juni 2024

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *