Netwerkapparatuur gemeente ‘s-Hertogenbosch – Aanbestedingsnieuws

Netwerkapparatuur gemeente ‘s-Hertogenbosch

Foto: Pexels.com

De scope van deze aanbesteding van de gemeente ‘s-Hertogenbosch bestaat uit de volgende onderdelen:
● Levering van:
○ netwerkapparatuur
● Diensten:
○ Ontwerp
○ Implementatie en migratie (transitie)
○ Beheer en onderhoud
De gemeente ’s-Hertogenbosch wenst met zo weinig mogelijk verschillende type componenten te werken. Om zaken die in de operationele omgeving kunnen plaatsvinden zo eenvoudig als mogelijk te kunnen managen, vereist ’s-Hertogenbosch een ontwerp waarbij zoveel als mogelijk gebruik wordt gemaakt van dezelfde type netwerkcomponenten. Voorwaarde is wel dat deze vereenvoudiging geen impact heeft op de algemeen gestelde eisen.

Het netwerk in de huidige situatie is te omschrijven als een MPLS netwerk over dark fiber, waarbij het hart van het netwerk bestaat uit twee geclusterde core chassis in de twee datacenters. Via deze datacenters (MER’s) zijn via laag 3 MPLS VPN’s naar nog eens 3 sterpunten (core chassis) gebracht. Vanaf deze sterpunten worden op de core chassis (collapsed core) via laag 2 koppelingen SER’s en buitenlocaties (meestal dubbel) aangesloten. Het netwerk is gesegmenteerd in verschillende MPLS
VPN’s (VRF’s) die worden gerouteerd door Next Generation Firewalls. Er zijn per SER laag 3 VLAN’s aangemaakt die in de MPLS VPN’s worden gebundeld. Er zijn ook laag 2 VLAN’s aangemaakt die middels VPLS over de laag 3 backbone rechtstreeks in de Next Generation firewalls worden getermineerd. Alle buitenlocaties (ongeveer 40) in de stad zijn aangesloten via een netwerk van dark fiber vezels die in eigen beheer zijn van de gemeente. Op een locatie is een access switch, of een stack van
access switches aangesloten via 2 x 10GE fibre poorten. De nieuwe oplossing moet minimaal hetzelfde soort connectiviteit kunnen bieden aan de servers en alle andere endpoints.

De gewenste situatie, tevens scope van het project betreft het leveren, implementeren en (deels) onderhouden van
netwerkapparatuur (alsmede het netwerkontwerp) ten behoeve van de netwerkinfrastructuur van gemeente ’s-Hertogenbosch. Op de gemeentelijke netwerkinfrastructuur dienen microsegmentatie mogelijkheden te worden
geïntroduceerd. De uitgangspunten daarvoor zijn:
● Datacenter laag –> Segmentatie op basis van VRF, Private VLAN en laag 3 VLAN’s op de switches of firewalls. Op basis van mix and match wordt per service bekeken wat de beste oplossing is. Deze servers worden statisch in het juiste netwerk geplaatst.
● Access laag –> Endpoint isolatie waarbij verkeer wordt geïsoleerd of kan worden gefilterd. Het datacenter op de STH locatie wordt uitgefaseerd, de planning is per april 2023 een volledige nieuwe datacenter ruimte in gebruik te gaan nemen op de nieuwe WNR locatie. De oude WNR locatie wordt halverwege 2023 ontruimd.

Een verdere uitwerking van de vereiste apparatuur is opgenomen in het prijsmodel bij de aanbestedingsdocumenten. Aanbesteder volgt een openbare procedure. Gemeente ’s-Hertogenbosch hanteert als gunningscriterium het criterium ‘economisch meest voordelige inschrijving’, op basis van gunnen op waarde. De overeenkomst treedt in werking op 1 maart 2023 en heeft een looptijd tot 1 maart 2028. Na afloop van de voornoemde looptijd wordt de overeenkomst slechts op verzoek van opdrachtgever maximaal  tweemaal verlengd met een periode van één jaar.

Bron: Tenderned vrijdag 25 november 2022 https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/280461

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *