Nederland schaft Multi Mission Radar aan voor Noorwegen – Aanbestedingsnieuws

Nederland schaft Multi Mission Radar aan voor Noorwegen

Door tussenkomst van het Ministerie van Defensie koopt Noorwegen 5 Multi Mission Radar systemen. Thales Nederland levert ze vanaf eind 2023. De laatste komt uiterlijk een jaar later. Voor de Koninklijke Landmacht zijn in 2019 ook al 9 van deze systemen besteld. Die arriveren tussen eind 2022 en eind 2024.

et de aankoop voor het Scandinavische land is sprake van een aanvulling op het contract. Dat is met een optie voor 3 extra radars voor Noorwegen vandaag door Defensie getekend.
De eigendomsoverdracht van de systemen aan Noorwegen en de financiële afwikkeling zijn ook vastgelegd.

Nu beide landen de Multi Mission Radar aanschaffen ontstaat een gemeenschappelijk radarplatform. De Noorse en Nederlandse strijdkrachten kunnen de systemen gezamenlijk verder ontwikkelen op basis van dreigingsevaluatie en doctrineontwikkeling.

De software gebaseerde radar maakt upgrades en capaciteitsuitbreidingen mogelijk om toekomstige dreigingen het hoofd te bieden. Denk aan nieuwe drone ontwikkelingen. De samenwerking is verder uit te bouwen als ook andere partners de Multi Mission Radar kopen.

Gerben Edelijn van Thales hoopt dan ook dat de overeenkomst de blauwdruk is voor meer overheidsprojecten in de toekomst. Hij spreekt verder van een historisch moment op 2 niveaus. “Ten eerste versterkt het de sterke bilaterale strategische defensiesamenwerking tussen Noorwegen en Nederland. Ten tweede vertegenwoordigt dit contract de eerste government to government-ondersteuning voor de Nederlandse defensie-industrie en in het bijzonder Thales.”

©Defensie 2021

Multi Mission Radar is de meest flexibele en compacte radar in zijn segment. Het systeem ondersteunt een breed scala aan mogelijkheden. Neem gelijktijdige wapenlokalisatie en artillerieondersteuning, 3D-luchtruimsurveillance en luchtverdediging. Het compacte ontwerp zorgt niet alleen voor een extreem hoge mobiliteit. Het maakt ook zeer korte implementatietijden mogelijk en gemakkelijk transport op veel verschillende soorten voertuigen voor gebruik op alle soorten terrein. Omdat het een software-gedefinieerd radarsysteem is, biedt het upgradepotentieel gedurende de hele levenscyclus.

Bron: Defensie, 25 mei 2021

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *