Motie aanbesteding ziekenzorg gevangenen aangenomen – Aanbestedingsnieuws

Motie aanbesteding ziekenzorg gevangenen aangenomen

Naar aanleiding van problemen na een aanbesteding van ziekenzorg voor de gevangenis van Dordrecht, is door kamerleden Madeleine Van Toorenburg (CDA) en Michiel van Nispen (SP) een motie ingediend. De zorg werd uitgevoerd door een lokale huisartsenpost, maar is sindsdien overgegaan naar een landelijke zorgleverancier. En daar zijn veel klachten over.

De kamerleden vragen nu of de aanbesteding van medische zorg in het gevangeniswezen de aanbesteding niet op laagste prijs maar op kwaliteit plaatsvindt. Ook willen zij dat de wensen van vestigingsdirecteuren doorslaggevend worden, wat op zich in strijd is met de systematiek dat er objectief uit leveranciers gekozen moet worden, aan de hand van de inschrijvingen.

Met de aanbesteding komt de zorg terecht bij grote detacheringsbureaus en daarmee komt de continuïteit van zorgverlening in gevaar. Niet alleen door een andere leverancier maar ook door het grote verloop van artsen dat er het gevolg van is. Minister Dekker van Rechtsbescherming erkent dat de zorg niet goed verloopt maar is tegelijk van mening dat niet alleen huisartsen die al justitiële zorg verlenen een kans mogen maken op de opdracht.

In het ziekenhuis is nu ook Corona geconstateerd. Er mag daarom 14 dagen geen bezoek meer komen. Ook zijn er verschillende mensen uit voorzorg geïsoleerd, zo berichtten verschillende misdaad sites.

©DJI 2020

De tekst van de motie luidt:

overwegende dat de aanbesteding van de medische zorg binnen het gevangeniswezen tot grote problemen aanleiding geeft;
overwegende dat het te vaak voorkomt dat niet aan de behoefte en de uitvraag van de directies wordt voldaan;
van mening dat niet de laagste prijs, maar de kwaliteit en de relatie en de opgedane ervaring leidend moeten zijn;
overwegende dat het Specialistisch Inkoop Centrum te veel op geld stuurt en niet op de behoefte van inrichtingen;

verzoekt de regering ten aanzien van de aanbesteding van de medische zorg pas op de plaats te maken en met de directeuren van de p.i.’s in gesprek te gaan over hoe de medische zorg het beste kan worden ingericht, waarbij maatwerk mogelijk wordt en de wensen van de vestigingsdirecteuren doorslaggevend,

en gaat over tot de orde van de dag.

 

De motie heeft nr. 777 (24587) en is aangenomen op 2 juli met handopsteken met 78 van de 150 stemmen.
Zie ook:

https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/nieuwsartikel/geef-gevangenis-meer-zeggenschap-over-medische-zorg.htm

Voor
CDA 19
GroenLinks 14
SP 14
PvdA 9
ChristenUnie 5
PvdD 4
50PLUS 3
DENK 3
SGP 3
FvD 2
Groep Krol/vKA 2
Tegen
VVD 32
PVV 20
D66 19
Van Haga 1

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *