Meerwerk voor Elberbrug werkzaamheden – Aanbestedingsnieuws

Meerwerk voor Elberbrug werkzaamheden

Van maandag 31 augustus tot en met donderdag 3 september was de Elburgerbrug afgesloten wegens werkzaamheden. Inmiddels is Elburgerbrug weer open voor verkeer. Tijdens de werkzaamheden heeft de aannemer, die gespecialiseerd is in het aanbrengen van slijtlagen, geconstateerd dat de schade groter is dan vooraf ingeschat kon worden. Dit betekent dat er extra werkzaamheden noodzakelijk zijn, welke worden uitgevoerd in de periode 21 september t/m 10 oktober 2020.

Tijdens de werkzaamheden is naast de schade aan de asfaltlaag ook aanzienlijke schade aan de betonnen tussenlaag geconstateerd. Op basis van proefboringen voorafgaande aan de werkzaamheden kwam dit beeld niet naar voren. De aannemer is op basis van de geconstateerde schade direct samen met de provincie aan de slag gegaan om ook de beschadigde tussenlaag in zijn geheel te verwijderen.

Er is

©Flevoland 2020

geprobeerd om de benodigde reparatie binnen de aangegeven afsluittermijn uit te voeren om een tweede afsluiting en daarmee nog meer overlast te voorkomen. De reparatie vereist echter een compleet nieuwe laag mortel -totaal 22.000 kilo- die geproduceerd moet worden en arbeidsintensief is om aan te brengen. Ook moet er rekening gehouden worden met strikte verwerkingsvoorschriften en droogtijden tussen de verschillende lagen waardoor de brug nog dagen langer gestremd zou blijven. De reparatie vereist een specifieke mortel op epoxybasis die bestand is tegen grote verkeersbelastingen. Ook moet er rekening gehouden worden met strikte en arbeidsintensieve verwerkingsvoorschriften en droogtijd tussen de verschillende lagen. Mortel onder asfalt is overigens niet standaard maar in het geval van de Elburgerbrug nodig om de bolling in de composietbrug te verminderen, vanwege de geringe dikte (2 tot 5 cm).

Bron: Flevoland, 4 september 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *