Liander bouwt duurzaam schakelstation

Netbeheerder Liander en Huisman Etech Experts hebben een contract getekend voor de bouw van het duurzaamste schakelstation van Nederland. Het nieuwe station wordt gebouwd in Groenlo en moet eind volgend jaar in gebruik zijn. Het nieuwe schakelstation is nodig voor de toekomstige energievoorziening in de regio.

 Bij de realisatie van het nieuwe schakelstation wordt volop ingezet op circulariteit en duurzaamheid, door onder meer hergebruik van materialen, energiebesparing en CO2-reductie. Het project wordt ook als pilot gezien om te leren hoe deze elementen het best kunnen worden toegepast. Nu het contract is getekend, worden het detailontwerp en de bouwvergunning aangevraagd. In maart 2019 gaat de schop de grond in. Eind 2019 moet het station in bedrijf zijn.

©Liander 2018

De realisatie van het station in Groenlo past in het streven van moederconcern Alliander om zijn eigen bedrijfsvoering te verduurzamen, waarbij gestreefd wordt om in 2023 klimaatneutraal te zijn. Zo zijn afgelopen jaren onder meer twee hoofdlocaties duurzaam herontwikkeld. Verder wordt samen met leveranciers ingezet op circulariteit, onder meer bij de ontwikkeling van slimme meters, elektriciteitskabels en transformatoren.

Tuintegels en Nederlandse Naaldbomen

Het gebruik van grondstoffen wordt fors beperkt. Zo wordt het station gekoeld op een natuurlijke wijze door gebruik te maken van de afgegraven grond en de kelder. Daarnaast wordt zoveel mogelijk hergebruikte en biobased materialen ingezet. Gebruikte tuintegels in plaats van gestort beton voor de keerwand. Het skelet van het station is van hout afkomstig van Nederlandse naaldbomen en niet van beton.

Infrarood panelen
Het jaarlijkse energieverbruik van het schakelstation wordt met tenminste de helft verminderd. Bijvoorbeeld door ruimtes te verwarmen met twee verplaatsbare infrarood panelen. Er komt geen klimaatinstallatie. In de zomer wordt natuurlijke koeling gebruikt en in de winter de warmte-uitstraling van de bodem

Het station wordt CO2-positief, door meer CO2 vast te houden dan uit te stoten. Dat gebeurt door onder meer het gebruik van nieuwe materialen te beperken en de klimaatinstallatie weg te laten. Verder neemt het hout in de gevelwandconstructie en het groene dak dat CO2 op. Op het dak liggen zonnepanelen die het station volledig van energie voorzien.

Asielzoekers aan t werk. 

Het project blijkt ook te doen aan social return, ten aanzien van het leggen van betontegels en het aanleggen van de groenvoorziening.  Werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, juicht Liander. “Hierbij wordt ingezet op werk voor onder meer langdurige werklozen en statushouders.”

redactie Auteur

Geef een reactie