Leiden verft bruggen in historische kleuren – Aanbestedingsnieuws

Leiden verft bruggen in historische kleuren

Leiden heeft een opdracht uitgeschreven voor historisch onderzoek naar monumenten. Volgens de gemeente zijn de bruggen hun historische identiteit “een beetje verloren” doordat ze in een standaard groene of witte kleur geverfd werden.  Van 2015 tot 2018 heeft Erfgoed Leiden en Omstreken kleuronderzoek laten doen naar de historische bruggen in de binnenstad. Dat onderzoek heeft geleid tot een kleuradvies en navenante schilderopdracht.

fragment van https://nl.wikipedia.org/wiki/Karnemelksbrug#/media/Bestand:Karnemelksbrug_Leiden.jpg ©Michiel1972 2023 op cit Wikicommons

Uit deze onderzoeken is een kleuradvies gekomen en hiermee heeft het college besloten de historische bruggen in hun oorspronkelijke kleuren te laten schilderen. Dit is onderdeel van het beheerplan Kunstwerken.  Hoe het gaat worden is al te zien bij de Grote en Kleine Havenbrug en Scheluwbrug. De in grijstinten herstelde Vreewijkbrug  laat zien hoe ook de Bostelbrug ongeveer gaat worden. En de warmgroene kleur van de Jan van Houtbrug zal ook terugkomen op bijvoorbeeld de Karnemelksbrug bij het Gangetje.

 

Bron: Leiden, 23 juni 2023

 

Voor Aanbestedingsnieuws interessant vanwege het gebruik van geschiedenis als “gunningscriterium”. Je kan het in een aanbesteding niet als doorslaggevend criterium meegeven. Maar het is er kennelijk toch op gegund. Hoewel de geschiedenis geen erkend inkoopcriterium is, speelt het toch altijd mee.

Doet ons als Aanbestedingsnieuws heel erg denken aan allerlei geschiedenissen die maar niet mee willen wegen, krampachtig hun best doen genegeerd te orden en met een halfslachtig beroep op discriminatie alsnog of juist alsnog niet meewegen. Geschiedenis doet er soms toe.

Zie ook: Stadsnieuwsbrief 30 juni 2023

https://sleutelstad.nl/2023/06/23/leidse-bruggen-krijgen-historische-kleuren-terug/

Zie ook:

Weekendspecial: Aanbesteding Spoorverhoging 1941

Weekendspecial – Restauratie St. Bernard 1820 en Bloedzuigers 1826

Prorail bewaart Leeuwardense geschiedenis

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *