Laat je niet inkaderen door de Aanbestedingswet! – Aanbestedingsnieuws

Laat je niet inkaderen door de Aanbestedingswet!

Tussen droom en daad staat vooral de Aanbestedingswet erg in de weg. “Laat je niet inkaderen door de aanbestedingswetgeving, regels of procedures. Er zijn altijd belemmeringen, maar als je écht wilt, dan is er erg veel mogelijk.” Dat stelt Rob Beukeboom, CPO van Alliander, gisteren in een interview met Inkopers Cafe. Het is niet de enige roep om andere regels voor aanbesteding, deze week. Ook binnen de taxibranche wordt gepleit voor anders aanbesteden: te weten met Best Value Procurement.

De bedoeling van Best Value Procurement is het stellen van eisen zo veel mogelijk bij de ondernemer te laten. Beukeboom huldigt in het interview ook het stellen van open vragen. “De open vraag liet veel ruimte voor de creativiteit van de inschrijver. Inschrijver Bam Infra Connect pakte dit serieus op. “Deze partij heeft met het hele directieteam over het onderwerp gebrainstormd. Voordat ze hun idee aanboden, hebben ze het eerst uitgeprobeerd op kleine schaal bij een andere klant, waar ze een soortgelijke opdracht uitvoerden.”

Nu kun je je afvragen in hoeverre Best Value Procurement nog wel aanbesteden is. Als je alles aan eisen open laat, dan weten de inschrijvers niet waar ze aan toe zijn. Heeft dan iedereen wel een gelijke kans? Liesbeth Haverkort van Infense advocaten in Deventer vindt van niet. Zij verwijst daarvoor naar een uitspraak van de rechtbank Gelderland. “De rechtbank oordeelde dat het voorwerp van de opdracht onvoldoende duidelijk was geconcretiseerd waardoor inschrijvers onvoldoende duidelijk was wat van hen wordt verwacht. Daarmee voldoet de procedure niet aan maatstaven van transparantie en gelijkheid.”

Eerder dit jaar zei ook Wouter Stolwijk, directeur van aanbestedingsexpertisecentrum PIANOo, dat onder het Ministerie van Economische Zaken valt, dat aanbesteden veel te juridisch is geworden.

Zo zei Stolwijk op 20 januari van dit jaar, tegenover Aanbestedingscafe:

“Ik zou inkopers willen aanraden zich niet te veel aan te trekken van de focus op het juridische aspect van aanbesteden. Aanbestedingsjuristen moeten daarnaast nog eens goed nadenken over hun eigen vak en waarom het aanbestedingsrecht, wat toch privaatrecht is, behandeld wordt alsof het publiekrecht is. De algemene beginselen van behoorlijk bestuur worden onverkort toegepast, terwijl inkopen toch geen bestuurlijke actie is.”

Wetten in de prullenbak
Wetten in de prullenbak

 

1 thought on “Laat je niet inkaderen door de Aanbestedingswet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *