Kos­te­lo­ze hulp bij ver­duur­za­ming maat­schap­pe­lijk vast­goed Limburg – Aanbestedingsnieuws

Kos­te­lo­ze hulp bij ver­duur­za­ming maat­schap­pe­lijk vast­goed Limburg

De Provincie Limburg is een ontzorgingsprogramma voor kleine maatschappelijk vastgoedeigenaren gestart. Dit programma loopt tot 1 januari 2024. Vastgoedeigenaren met maatschappelijk vastgoed kunnen gedurende de looptijd van het programma kosteloos ontzorgd worden wanneer zij het vastgoed verduurzamen. Hiervoor worden diverse duurzaamheidscoaches en projectfacilitators beschikbaar gesteld. Afhankelijk van de behoefte en de vraag van de vastgoedeigenaar, bieden de duurzaamheidscoaches en projectfacilitators ondersteuning bij de verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed.

Niet alleen biedt het programma hulp bij het opstellen van een stappenplan, ook wordt gekeken hoe je een energielabel kunt aanvragen, wordt er maatwerkadvies voor een specifiek gebouw gegeven en wordt er hulp geboden bij de aanbestedingsleidraad om tot uitvoering te komen van de duurzaamheidsmaatregelen.

Het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed, zoals scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen en rijksmonumenten, is belangrijk om de klimaatdoelstellingen te halen. Daarom heeft het kabinet bij Prinsjesdag aangekondigd 525 miljoen euro ter beschikking te stellen voor verduurzaming van maatschappelijk vastgoed.

  • Het grootste gedeelte, zo’n 340 miljoen euro, wordt besteed aan een subsidieregeling voor verduurzaming van maatschappelijk vastgoed, die in drie tranches zal lopen van halverwege 2022 tot halverwege 2024.
  • 125,5 miljoen euro gaat naar verduurzaming van verschillend rijksvastgoed.
  • Als laatste wordt 59,5 miljoen euro gebruikt voor uitbereiding van het Ontzorgingsorgramma voor vastgoedeigenaren.
  • Het al gestarte Ontzorgingsprogramma voor maatschappelijk vastgoed én het verduurzamingsprogramma van NOC-NSF worden verlengd.

Kleine gemeenten in Limburg (met minder dan 25.000 inwoners op peildatum 1 oktober 2020) zijn een belangrijke doelgroep van het programma; deze gemeenten bezitten namelijk vaak een groot deel van het maatschappelijk vastgoed. Op dit moment hebben vier van de veertien kleine Limburgse gemeenten een intentieverklaring ondertekend. Het is de verwachting dat de overige tien gemeenten zullen volgen.

Bron: Provincie Limburg dinsdag 15 februari 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *