Kopje koffie glazenwasser? (hoogwerker EZ) – Aanbestedingsnieuws

Kopje koffie glazenwasser? (hoogwerker EZ)

Laatst geupdate op januari 21, 2020 door redactie

Tja, het is zondag en als je dan schrijft voor aanbestedingsnieuws dwalen je gedachten wel eens af naar vroeger. Destijds hadden we vroeger schuiframen in de ouderlijke woning. Als het tijd was om de ramen weer eens te wassen, hup schuifraam omhoog, limbodansend naar buiten en als je dan op de vensterbank zat raam weer dicht tot op de schoot en wassen maar. Kreeg je het raam niet meer open, nou dan zat je wel een half uurtje tegen het raam geplakt. Maar dat was de amateurstatus. Professionals hadden natuurlijk ladders, hangladders en zo meer, je ziet het nog wel eens op oude foto’s. Waarlijk circusartiesten die mannen zoals hier in de Haagse Spuistraat in 1912. 

Dat liep ook niet altijd goed af, getuige een aantal artikelen in Delpher zoals deze uit de Telegraaf van 9 oktober 1964.

Bron: De Telegraaf( ANP) via Delpher.nl

Tegenwoordig mag dat allemaal zo niet meer. Toch zie je soms huzarenstukjes zoals op deze foto zoals geplaatst op de blog van Jan Marijnissen. Engelse abseilers impregneren het dak van de “Haagse Tieten”.

Foto: Jan Marijnissen.nl

Met alle positieve ontwikkelingen zou je toch denken dat architecten en bouwers redelijk rekening zouden houden met glasbewassing en gevelonderhoud. Nee hoor, hoewel er aan de arbeidsomstandigheden van de glazenwasser veel verbeterd is, is de met de opkomst van het gebruik van staal en glas in de bouw, de glazenwasser vaak vergeten. Natuurlijk het ramen wassen wordt nu gedaan met stoombewassing, glazenwasser bakjes en hoogwerkers.  Ook dat gaat echter niet altijd goed, In juli van het jaar 2019 hebben glazenwassers nog 5 uur lang vastgezeten in hun bakje op 60 meter hoogte. Uit Utrecht notabene moest redding komen want de Haagse brandweer had ontoereikend materiaal.  Een en ander gebeurde aan het ministerie van Justitie aan de Haagse Turfmarkt Bron: AD. 

Maar verder met onze zondagse overweging in aanloop naar een aanbesteding. Waarom bouwt Rijksvastgoedbedrijf  toch zo hoog en kwalitatief slecht ( Dat laatste i.v.m. de vloeren). Wel gemakkelijk alle bijbehorende ambtenaren bij elkaar, maar deze gebouwen zijn zo groot, hoog en plomp dat vele er arbeidende (nou,ja) ambtenaren elkaar gedurende de hele ambtelijke carrière elkaar niet nodig hebben en elkaar niet kennen. Daarbij worden de vrijkomende gebouwen aan de gemeente overgedragen, die onder tussen wel een dagtaak zal hebben in het verzinnen van een alternatief gebruik van deze panden.

Voor het wassen van de ramen bij het ministerie van economische zaken aan de Bezuidenhoutseweg maakt men gebruik van een door Rijksvastgoedbedrijf gehuurde hoogwerker. En dat brengt ons dan eindelijk tot de aanbesteding van afgelopen  vrijdag.

Het Rijksvastgoedbedrijf huurt op dit moment een spinhoogwerker Palazzani type Palift RAGNO XTJ 43 voor inzet in het gebouwencomplex Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag. In dit complex is het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gevestigd. De spinhoogwerker wordt gebruikt door derden ten behoeve van glasbewassing en onderhoud aan gevelelementen van alle gevels. Het Rijksvastgoedbedrijf wenst over te gaan tot de koop van een hoogwerker. Vanwege de toegang tot binnenhoven in het complex worden er eisen gesteld aan de afmetingen. Verder heeft het Rijksvastgoedbedrijf de voorkeur dat de hoogwerker zo compact mogelijk is en zoveel mogelijk gebruiksgemak biedt. Vóór gunning dient de winnende inschrijver in beginsel met een praktijktest aan te tonen, dat de hoogwerker voldoet aan de eisen zoals aangegeven in het Programma van Eisen (PvE).

Foto: Palazzani.it

 

Bron: Tenderned 17 januari 2020 https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/185266

Tenslotte hopen wij van Aanbestedingsnieuws dat alle glazenwassers veilig thuis (en boven komen)

Uit: De Waarheid 5 maart 1960, via Delpher.nl

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *