Koninklijke Zonne-energie voor Paleis Noordeinde – Aanbestedingsnieuws

Koninklijke Zonne-energie voor Paleis Noordeinde

©Zaz 2022

Er komen 191 zonnepanelen op de daken van werkpaleis Paleis Noordeinde (66 en 68). Het Rijksvastgoedbedrijf heeft zorgvuldig onderzoek gedaan met als resultaat dat op dit rijksmonument met deze bijzondere functie veilig zonnepanelen kunnen worden geplaatst. In Paleis Noordeinde bevinden zich de werkvertrekken van Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima. Ook werken hier de meeste medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis.

De energieproductie van de 191 panelen op Paleis Noordeinde zal 68,1 MWh per jaar zijn. Per MWh duurzaam opgewekte energie komt er 0,34 ton minder CO2 in de atmosfeer. De maximale CO2-reductie betreft 23,1 ton CO2 per jaar. Gedeeld door 191 en omgerekend naar KWh komt dat neer op een gemiddelde productie van 365,54 KWh per zonnepaneel.

Een gemiddelde nieuwbouwwoning gebruikt per jaar 1580 kWh, dat heeft Aanbestedingsnieuws ook even omgerekend. Een MWh is 1.000 kWh, dat maakt 68,1 MWh genoeg voor 43 huishoudens van kleine nieuwbouwwoningen per jaar, de enige vraag die ons op de redactie van Aanbestedingsnieuws nog rest is waarom dit niet in vredesnaam eerder is gebeurd en wanneer de rest van de paleizen aan de beurt zijn?

Het Rijksvastgoedbureau meldt in de nieuwsbrief:

Paleis Noordeinde wordt een van de eerste rijksmonumenten* die door het opwekken van energie voor eigen gebruik positief bijdragen aan het Klimaatakkoord en de klimaatambities van de Rijksoverheid. Paleis Noordeinde is eigendom van de staat en bij wet aan de Koning ter beschikking gesteld voor het uitoefenen van zijn functie.

Innovaties worden toegepast ten behoeve van de constructie. Brandveiligheid- en elektrotechnische installaties voldoen aan de maximale veiligheidseisen. Deze aanpassingen zijn, samen met de voorzieningen die getroffen worden om het zicht op het paleis in stand te houden, van invloed op de hoogte van de investering in de zonnepanelen.

Het Rijksvastgoedbedrijf past maatwerk toe en kijkt wat er wel en niet kan binnen een specifiek rijksmonument. Mede door te kiezen voor egaal zwarte panelen blijven het karakteristieke uiterlijk en typologie van het paleis behouden en worden de zichtlijnen niet belemmerd vanaf het openbare gebied rondom het werkpaleis.

Daarmee blijft het exterieur van het paleis ongewijzigd. Het ontwerp van de verduurzaming past ook binnen de advieslijn “Standpunt zonnepanelen op Rijksmonumenten” van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en die van overige betrokken instanties zoals de gemeente Den Haag.

 

Bron: Rijksvastgoed nieuwsbrief, 23 juni 2022

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *