KNMI meetmast krijgt nieuwe tuien – Aanbestedingsnieuws

KNMI meetmast krijgt nieuwe tuien

VolkerWessels Telecom gaat tussen 24 juni en 30 september de tuien van de meetmast in Cabauw, ook bekend als de snuffelpaal, vervangen. De mast registreert naast metrologische gegevens ook atmosferische processen en broeikasgassen met hoge precisie. Dat doet het sinds 1973. De kabels (tuien) die de mast overeind houden zijn aan het einde van hun levensduur, zo stelt een persbericht van Rijksvastgoed.

De opdracht is gegeven door het KNMI en Rijksvastgoed, volgens het bericht. Aanbestedingsnieuws vond er geen tender van op TenderNed

©KNMI 2019

. Doordat het meten ondertussen doorgaat, is dat een nauwgezette klus. De 12 kabels die vervangen moeten worden, wegen 2 ton per stuk. De mast zelf is 213 meter hoog en met een diameter van 2 meter. De tuien, zogeheten guy wires zijn gespannen op 23000 kg en zijn bestand tegen een trekkracht van 46000 kg. Aan de mast zitten horizontale en opklapbare uithouders van 9 meter lang, waaraan de meetapparatuur kan worden opgehangen. Zo is de invloed van de mast zo klein mogelijk.

De aanleg van de mast heeft 2 jaar geduurd. Tijdens het vervangen van de tuien moeten de aannemers nauwlettend doorgeven welke handelingen op ieder moment uitgevoerd worden, zodat de wetenschappers van het CESAR Observatorium de eventuele afwijkingen in hun metingen kunnen berekenen en corrigeren.

Bron: Rijksvastgoedbedrijf, 21 juni 2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *