Klachtenloket CvA niet onbemind wel onbekend – Aanbestedingsnieuws

Klachtenloket CvA niet onbemind wel onbekend

Tegen de veertig aannemers waren bij elkaar om bij Bouwend Nederland een leerzame themabijeenkomst bij te wonen, ditmaal over rechtsbescherming bij aanbesteden. De lezing werd verzorgd door Jörgen den Houting van Rozemond Advocaten en ingeleid door Jan Overtoom van Bouwend Nederland. Er was daarbij bijzondere aandacht voor de Commissie van Aanbestedingsexperts de CvA.

Er was sowieso genoeg stof tot nadenken. De aannemers bleken verrassend goed bekend met de aanbestedingsprocedure en volgden het op zich vrij juridische verhaal toch heel nauwgezet. Zij hadden vooral wrevel over de aanbestedingsprocedure en met name over het niet-vergoeden van tenderkosten. Bij aanvang bleek dat ongeveer 1/3e  van de deelnemers ooit een aanbestedings-rechtszaak hadden gehad. Tegelijk bleek slechts 1 iemand het verondersteld laagdrempelige klachtenloket de Commissie van Aanbestedingsexperts te kennen.

©ZaZ 2018

Den Houting gaf enkele aansprekende voorbeelden van rechtszaken over aanbestedingen. Hij benadrukte daarbij onder meer het belang van tijdig vragen stellen over de aanbesteding. Dat is van belang omdat de kort gedingrechter anders niet snel genegen is inhoudelijk op de zaak in te gaan. (Grossmann-verweer).

 Een aannemer gaf aan dat EMVI-criteria in de prakijk eigenlijk alleen toezien op de planning. Hij gaf als voorbeeld een aanbesteding waarbij zijn onderneming inschreef met een planning van 6 weken, terwijl hij zelf al dacht dat dit krap aan was. “Vervolgens zie je dan dat de ander een opdracht wint, omdat ie zegt dat hij het in vier weken kan. Als je dan lang de bouwplaats loopt, zie je dat die werkzaamheden toch 6 weken duren.Valt daar dan nog wat aan te doen?” “Maar dat is toch gewoon handig ondernemen?”, viel zijn buurman hem in de rede. “Mijn bedrijf had dit zo kunnen doen. Dat hoort erbij.”
Den Houting beveelde het klachtenloket van de Commissie van Aanbestedingsexperts daarop warm aan.
Den Houting: “Het wordt meestal in de praktijk door advocaten gedaan, maar iedereen kan het doen, en doe dat ook eens of kijk er in ieder geval naar. Klagen heeft altijd zin”.
Daarop antwoordde er een: “Maar is er wel eens een gunningsbeslissing teruggedraaid?” De zaal begint daarop te morren van nee.
Den Houting: “Nou nee dat is te snel gezegd, want als je kijkt naar de zaak Bam/ Zevenaar, had de aannemer wel degelijk gewonnen. Het ging in die zaak om de bouw van het gemeentehuis. Maar of ze daarmee ook de opdracht kregen, dat weet ik niet. Is er iemand van BAM die dat weet?” Daarop bleef het stil in de zaal.
Bij de borrel werd er nog lang nagepraat over EMVI-criteria in de praktijk.
Zie ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *