Kamp: Shell gaat 100 windmolens in Noordzee bouwen – Aanbestedingsnieuws

Kamp: Shell gaat 100 windmolens in Noordzee bouwen

Shell gaat samen met energiebedrijf Eneco, offshorebedrijf Van Oord en een dochter van het Japanse concern Mitsubishi in de Noordzee zo’n 100 windmolens bouwen en exploiteren. Dat bericht de NOS gisterenavond. Minister Kamp van Economische Zaken heeft de winnaar bekendgemaakt in Rotterdam.

Het tweede windpark Borssele kan naar verwachting met slechts 0,3 miljard euro subsidie worden aangelegd en geëxploiteerd. Er was gerekend op een bedrag van 5 miljard euro. Het windpark op zee zal worden aangelegd door een consortium van Shell, Van Oord, Eneco en Mitsubishi/DGE.

Pampus ©ZaZ, 2016
Pampus ©ZaZ, 2016

In totaal zijn 26 biedingen ontvangen van 7 partijen/consortia. Het maximum aan te vragen bedrag voor deze tender bedroeg 11,975 cent per kilowattuur. Dit bedrag is exclusief de kosten voor aansluiting van de windparken op het elektriciteitsnet. Het nu winnende consortium vraagt 5,45 cent per kilowattuur. Ter vergelijking: Bij de vorige tender, een half jaar geleden, won Dong Energy uit Denemarken nog met een prijs van 7,27 cent per kilowattuur.

Deze nieuwe aanbesteding betreft het tweede van in totaal vijf grootste windparken die behoren tot de grootste ter wereld en in 2023 in bedrijf moeten zijn. Elk windpark heeft een capaciteit van 700 megawatt, dat is per park voldoende om een miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien. De windparken Borssele worden gebouwd op 22 km voor de Zeeuwse kust.

 

Bron: Ministerie van Economische Zaken, 12 december

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *