Hoorzitting over doorkruisen bestaande concessies door Flixbus – Aanbestedingsnieuws

Hoorzitting over doorkruisen bestaande concessies door Flixbus

Flixbus heeft bezwaar aangetekend tegen de Brabantse weigering een concessie te verlenen voor diverse internationale buslijnen. Daarover hield Brabant afgelopen maandag een hoorzitting. Brabant lichtte daarbij toe dat de gevraagde ontheffing ingrijpt, in de via een aanbesteding aan Hermes verleende concessie, voor het regionale busvervoer.

Flixbus stelt bij de hoorzitting dat alleen de provincie Brabant dwarsligt. In februari 2016 heeft Flixbus ontheffing aangevraagd onder meer een verbinding Alkmaar–Amsterdam–Eindhoven-Venlo en verder de grens over en Domburg-Vlissingen-Eindhoven-Venlo-Dortmund. Deze lijnen verbinden Duitsland met de zee, aldus Flixbus. Flixbus spreekt van internationale buslijnen, die geen concurrentie aangaan met het lokale, provinciale vervoer.

Fragment van de wegenkaart van Flixbus
bron: www.flixbus.nl

Omdat er sprake is van concurrentie mág de provincie op basis van de Wet Personenvervoer 2000 geen ontheffing verlenen, zo stelt de provincie. De vervoerder krijgt geen onder meer geen ontheffing van de provincie Noord-Brabant om passagiers tussen Eindhoven en Eindhoven Airport te vervoeren. Dat concurreert direct met de aan Hermes verleende concessie voor busvervoer in datzelfde gebied.

Brabant gaf eerder in augustus aan voorstander te zijn van een vrije markt op die trajecten waar het kan. We hebben als concessiehouder wel rekening te houden met de verleende
concessies en het borgen van een rendabel OV netwerk.

Zie ook:

Eindhovens Dagblad, Flixbus: Alleen Brabant ligt dwars, 13 december 2016

http://www.brabant.nl/politiek-en-bestuur/provinciale-staten/vergaderingen-ps/download.aspx?qvi=59983

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *