Kamermotie aanhouden aanbieding luchtmobiele voertuigen RLS – Aanbestedingsnieuws

Kamermotie aanhouden aanbieding luchtmobiele voertuigen RLS

 

SGP- kamerlid Stoffels en kamerlid van Haga van Groep van Haga hebben een motie ingediend die ingrijpt in het inkoopproces van luchtmobiele voertuigen. Het gaat om een gedane aanbesteding waar 2 reacties op zijn gekomen, van tankproducent KMW Krauss-Maffei Wegmann, en het eveneens Duitse RLS Rheinmetall Land Systemen. Beide voldoen aan de gestelde eisen. Toch koos Defensie zonder dat iets bekend is over het gunningsmotief voor RLS.  Omdat de inkoop samen met Duitsland is ingezet, is de inkoop hoe dan ook wel opmerkelijk.

Daarnaast is de inkoop wel opvallend omdat er een aanzienlijk groter bedrag dan geraamd wordt uitgegven. Dat maakte Defensie in juni al beknd. Het budget is hoger dan initieel geraamd: € 302,5 miljoen. Dat komt onder meer door de hogere arbeidskosten, de inflatie, de toegenomen grondstofprijzen en de aangepaste eisen die aan de voertuigen zijn gesteld.

De motie van de kamerleden verzoekt om het aanbod van KMW achter de hand te houden.

In een persbericht van juni over de aanschaf is Defensie opvallend wervend.

Technische eisen, levertijd en prijs: op basis daarvan kozen Duitsland en Nederland gezamenlijk en unaniem voor leverancier Rheinmetall Land Systemen (RLS). Defensie krijgt in 2024 de eerste 4 voertuigen. Vanaf 2025 volgen er jaarlijks 100, en dat 5 jaar lang.

 

De fabrikant wil VDL Special Products in Eindhoven en Rheinmetall-NL in Ede inschakelen voor assemblage van de voertuigen. Of dat meespeelt in de gunning is eveneens niet bekend.

 

Zie eerder:

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2023/06/15/duitsland-en-nederland-kopen-samen-voertuigen-voor-snelle-interventie-eenheid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *