Kabinet trekt 60 miljoen uit voor duurzamere bouwmachines – Aanbestedingsnieuws

Kabinet trekt 60 miljoen uit voor duurzamere bouwmachines

Het kabinet trekt komend jaar fors meer geld uit voor uitstootvrije machines in de bouw. Er is € 60 miljoen subsidie voor bouwbedrijven om over te stappen op zulke machines, zoals elektrische hijskranen, betonmixers op waterstof en graafmachines op batterijen. Dergelijk bouwmaterieel stoot geen uitlaatgassen uit, en dus ook geen stikstof. Staatssecretaris Heijnen publiceert haar besluit vandaag in de Staatscourant. Ook voor ondernemers die een vrachtwagen zonder uitlaatgassen willen rijden, komen meer subsidiemogelijkheden.

De uitspraak van de Raad van State over Porthos heeft de noodzaak om duurzamer te bouwen extra onderstreept. De sector wil, en het kabinet ook. Daarom kunnen bouwers subsidie krijgen bij de aanschaf van een schone bouwmachine, of voor de ombouw van een vervuilende bouwmachine naar een schone. Ook voor het plaatsen van katalysatoren, waarmee veel vuile stoffen opgevangen worden zodat ze niet in de lucht terechtkomen, zijn subsidiemogelijkheden.

De subsidie is, volgens de rijksoverheid, nodig omdat bouwmaterieel op waterstof of batterijen vaak veel duurder is dan materieel dat op diesel draait. Bouwers kunnen met de subsidie tot maximaal 40% van het prijsverschil met diesel vergoed krijgen. Voor kleinere ondernemers ligt dat percentage hoger dan voor grotere ondernemers, om zo ook het MKB te helpen bij de overstap. Voor de bouw heeft stikstofvrij materieel de toekomst om te kunnen blijven bouwen. Immer, als je geen stikstofruimte gebruikt, hoef je die ook niet te zoeken. In reactie op de Porthos-uitspraak heeft het kabinet besloten € 400 miljoen extra uit te trekken voor schoon en emissieloos bouwen.

Foto: 3xPstudio

Ook bij de aanschaf van een uitstootvrije vrachtwagen kunnen ondernemers een steuntje in de rug krijgen. In 2023 is daar in totaal € 30 miljoen voor beschikbaar, zo is vandaag bekend geworden. Dat is € 5 miljoen meer dan vorig jaar.

Bron: Persbericht Rijksoverheid, 5 december 2022

NDR:

Link naar de Porthos uitspraak van de Raad van State van 2 november vindt u hier:

https://www.raadvanstate.nl/actueel/nieuws/@133583/202107079-1-r4/

 

Een reactie van de rijksoverheid op deze uitspraak is al de dag erop verschenenverschenen:

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2022/11/03/uitspraak-raad-van-state-over-porthos-en-de-bouwvrijstelling

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *