Innovatiepartnerschap of pre commercieel inkopen (SBIR)?
PIANOo organiseert op 3 juli 2018 een interactieve bijeenkomst waarin de verschillen tussen innovatiepartnerschap en pre commercieel inkopen (SBIR) worden toegelicht. Samen met experts en ervaringsdeskundigen van provincie, gemeente en een zelfstandig bestuursorgaan bekijkt PIANOo welk instrument toe te passen is voor het inkopen van een innovatievraag.
Beide aanpakken lijken veel op elkaar, maar toch zijn er wezenlijke verschillen. Zo is er bij het innovatiepartnerschap de mogelijkheid om de ontwikkelde oplossing onder voorwaarden direct in te kopen bij één van de deelnemers. Daarentegen zijn de juridische voorwaarden voor de toepassing van de SBIR-aanpak ruimer dan bij het innovatiepartnerschap. Ook leent niet elke innovatievraag zich voor het innovatiepartnerschap of de SBIR-aanpak.
Wat zijn vanuit de praktijk de overeenkomsten en verschillen? En waarom kiest de een voor SBIR en de ander voor innovatiepartnerschap? Bepaalt de sector of het vraagstuk deze voorkeur heeft of zijn er andere overwegingen? Denk en doe mee. Ook als u zelf nog geen ervaring heeft met innovatiegericht inkopen bent u van harte welkom om vragen te stellen. De uitkomsten van deze bijeenkomst vat PIANOo samen in een toegankelijke factsheet.
Projectleiders, innovatieadviseurs, beleidsmedewerkers, strategisch inkopers of leveranciers die ervaring hebben met innovatiegericht inkopen óf daarmee aan de slag willen.
De bijeenkomst vindt plaats in de MeetUp van de Jaarbeurs in Utrecht van 13.30 tot 16.30 uur.
Aanmelden bijeenkomst Innovatiepartnerschap of pre commercieel inkopen (SBIR)?
Het belangrijkste verschil volgens PIANOo tussen precommercieel inkopen, zoals SBIR en PCP, en het innovatiepartnerschap “is dat het innovatiepartnerschap de onderzoeks- en ontwikkelfase combineert met de grootschalige afname van de ontwikkelde oplossing.”
Daarnaast is er, zo stelt de redactie van Aanbestedingsnieuws vast, een aanzienlijk groter aantal SBIR aanbestedingen dan innovatiepartnerschappen. De procedure van de innovatiepartnerschappen is ook pas geintroduceerd in 2014 met de nieuwe Aanbestedingsrichtlijn. Voorbeelden van Innovatiepartnerschappen zijn die van integrale kindcentra in de gemeente Hof van Twente, goederenvervoermodellen voor Rijkswaterstaat, vismigratiemodellen voor de Waterschappen en de gemeente Amsterdam voor de optimalisatie van routes van vervoer voor afvalinzameling.
Zie voor meer informatie over Innovatiepartnerschap ook de factsheet Innovatiepartnerschap https://www.pianoo.nl/nl/document/12796/factsheet-innovatiepartnerschap-samen-innoveren-met-bedrijfsleven:
Zie voor meer informatie over SBIR Small Business Innovation Research onder meer de brochure VindingRIJK Aanbesteden van RVO SBIR wordt ingezet als er nog geen kant-en-klare producten beschikbaar zijn die een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van het probleem. Als er
een innovatietraject met onderzoek- en ontwikkeling nodig is voordat producten beschikbaar komen en op de markt kunnen worden gebracht. :
https://www.rvo.nl/sites/default/files/bijlagen/Brochure%20VindingRIJK%20aanbesteden.pdf