Innovatie subsidie voor duurzame Limburgse boomtelers – Aanbestedingsnieuws

Innovatie subsidie voor duurzame Limburgse boomtelers

Je zou het niet verwachten. Dat de boomkwekerij als sector aan innovatie en verduurzaming toe is. Maar de innovatiesubsidie is een handig instrument op weg naar een duurzame inkoop. Limburgse boomtelers krijgen geld van de provincie voor onderzoek om duurzamer te werken.
De provincie denkt daarbij aan het gebruiken van sap van brandnetels als meststof, het aanplanten van riet om onkruid te beteugelen en om de vezel van hennep te gebruiken als vervanger voor veen.
Het onderzoek wordt gecoördineerd door Cultus Agro Advies, zo vermeldt het persbericht. . Het bedrijf heeft onder meer advies verleend voor het hennepvezelproject van Bright Tree. Bright Tree is een samenwerkingsverband, waarbinnen acht organisaties – ondernemers, overheid en onderwijs, die allen een relatie hebben met de boomkwekerijsector –  samenwerken.In Bright Tree zit naast Cultus dan ook weer onder meer de provincie Limburg, de gemeente Horst aan de Maas, de HAS Hogeschool en het ROBA Laboratorium.
In Dagblad De Limburger verscheen pas een artikel over dit project. De hennepvezel wordt gebruikt als alternatief strooisel in bodempotten. Normaal worden daar kokosnoten voor gebruikt, maar die moeten helemaal uit India komen.

 Landbouwgedeputeerde Hubert Mackus is blij met het initiatief:

,,De boomteelt is een sterke agrarische sector in Limburg,”zegt hij. ,,Deze onderzoeken geven de boomkwekers een voorsprong om mogelijk nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen.  Ook versterkt dit project de eenheid binnen de sector. Een pluspunt is natuurlijk dat het onderzoek grotendeels op de campus in Venlo plaatsvindt.”

© Salix / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 & GFDL 2018

Wonderlijk, al met al, dat hier zo veel innovatie subsidies voor nodig zijn. De totale kosten van de nieuwe onderzoeken bedragen € 320.000,-  De provincie staat garant voor de helft van die kosten. De rest komt van de boomtelers en hun partners zelf.

Voor dat geld kun je dus 35.555 kilo strooisel gewoon kopen bij de dierenwinkel. Stuift niet en absorbeert veel.
De hennepvezel is namelijk al als strooisel te koop bij de betere dierenwinkel. Zo moet je bij Pets Place voor 14 kilo moet je maar liefst een slordige €9,- neerleggen. Super handig voor in de caviabak. Of is dat soms niet het enige gebruik?
Zie ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *