Incluzio wint Leids welzijnswerk – Aanbestedingsnieuws

Incluzio wint Leids welzijnswerk

De opdracht voor Leids welzijnswerk is eind februari definitief gegund aan SOL (Samen Opgroeien), Incluzio (Samen Meedoen) en Buzz (Basiskracht). De opdracht gaat 1 juli 2020 lopen. Tot die tijd hanteerde Leiden een subsidiestelsel waarbij aan welzijnswerk stichtingen een bedrag werd gegund in ruil voor een tegenprestatie. Incluzio is daarmee de grote winnaar van de aanbesteding. Tot 2020 had het geen voet aan de grond in Leiden.

Thuiszorgbedrijf een beheerder Woonzorgcentra Libertas Leiden organiseerde daar tot vorig jaar een Buurt Ontmoetings Plaats genaamd BOP. Daarvan waren er 6. Volgens buurtbewoners is in elk geval 1 ervan al dicht. Libertas Leiden is geen voorstander van de aanbestedingen

Het aanbesteden van welzijnswerk en jeugdzorg is nodeloos duur, zorgt voor grote onzekerheid bij het betrokken personeel en is dus een heilloze weg. […]

„Als de gemeente de Leidse welzijnsorganisaties bij elkaar had geroepen en gezegd: ’we willen het anders geregeld hebben’, dan had dat óók tot de gewenste vernieuwing geleid”, aldus Libertas-manager Sjors Gerritsen. „Dan was die hele aanbesteding niet nodig geweest. Zonde van tijd, energie en kosten.”

 

De gemeente hanteerde de volgende percelen binnen deze aanbesteding:

1. Opgroeien;  gegund aan SOL Samen Ondernemend Leren uit Rotterdam  voor €2,5 miljoen
2. Samen Meedoen; gegund aan Incluzio B.V. uit Schiedam voor €4,7 miljoen
3. Basiskracht / Sterke sociale Basis, gegund aan Stichting Libertas Leiden voor €935.000

Vrijwilligers en medewerkers van Libertas Leiden zijn nu bezorgd om hun baan. Incluzio zegt zelf dat dat niet nodig is, omdat het nog geen personeel heeft in Leiden, maakt iedereen een goede kans (red. AN: op zijn eigen baan, bij een slechtere werkgever.) Op de vraag of er veel gaat veranderen antwoordt Roxana Asmus dat zij zo snel mogelijk met de verschillende partijen om tafel gaan zitten om te kijken wat mogelijk is.

Ook wethouder Marleen Damen maakt zich geen zorgen over de werkgelegenheid in de welzijnssector. ” We gaan het met Leids personeel doen” . Wethouder Marleen Damen erkent wel dat er veel onzekerheid meekomt met de aanbesteding. Blijven de BOP’ s open, vraagt een lokale verslaggever. Damen draait daar een beetje omheen en zegt dat dat nog wordt bekeken.

In een interview met de lokale radio Sleutelstad FM weerspreekt Incluzio dat het een zorgcowboy is. ” Ik zou zeggen, kom eens langs.” Het interview is na te beluisteren op https://soundcloud.com/sleutelstad/2020-03-02-roxana-asmus-van-incluzio-over-de-definitieve-aanbesteding-van-het-welzijnswerk Maar dat kan pas na 1 juli 2020. En dan kan men ook niet meer terug.

Bezorgde Leidenaren menen echter dat het vrijwilligerswerk dat er al was zo ” de kop in wordt gedrukt” . Bewoners zijn er niet over te spreken.  Frits2019 zegt: ” Ik had gehoopt dat dergelijk pervers marktdenken wat betreft het sociale domein zo langzamerhand aan z’n retour was begonnen. Maar blijkbaar nog niet in Leiden, waar nota bene een PvdA-wethouder nog steeds het neoliberale gedachtengoed omarmt, ondanks electorale afstraffingen van haar partij(tje).”

De gemeente liet in een presentatie aan de ondernemers weten; het volgende te willen bereiken met het welzijnswerk

  • Solide sociale basisinfrastructuur
  • Draagt bij aan welzijn van inwoners
  • Inwoners worden in staat gesteld om zelfstandig mee te doen in de samenleving en een zinvol bestaan te leiden
  • Laagdrempelig en toegankelijk
  • Eenvoudige hulpvraag, informatie en advies
  • Faciliteert ontmoeting
  • Staat in verbinding met wijkteams, specialistische ondersteuning, verenigingsleven, etc.
  • Logisch samenhangend aanbod in de stad

 

Zie ook:

https://sleutelstad.nl/2020/03/02/aanbesteding-leids-welzijnswerk-afgerond-buurt-ontmoetingsplekken-voorlopig-open/?fbclid=IwAR2–CGhJTCutGjpFrKfs0-hoGNIzHx1bMc2cFNMT_NmU4t7h_HoWhZ0fDU
(Bevat de links naar 4 verschillende interviews)
https://soundcloud.com/sleutelstad/2020-03-02-roxana-asmus-van-incluzio-over-de-definitieve-aanbesteding-van-het-welzijnswerk?in=sleutelstad/sets/welzijnswerk-leiden-definitief

 

Leiden ruilt welzijnssubsidies in voor opdrachten via aanbesteding

 

Artikel in Leidschdagblad

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *