Huis voor de Klokkenluiders: terechte misstand over aanbesteding Vattenfall – Aanbestedingsnieuws

Huis voor de Klokkenluiders: terechte misstand over aanbesteding Vattenfall

Het Huis voor de Klokkenluiders (HvdK)vindt dat er terecht sprake was van een misstand bij de aanbestedingen van Vattenfall. Het HvdK noemt het bedrijf in kwestie niet maar dank zij meerdere berichten in NRC en FD en sindsdien Nu.nl en nu ook Executive Finance is wel duidelijk dat het hierbij gaat om Vattenfall. Twee klokkenluiders die bij een Nederlands bedrijf, onderdeel van een internationaal concern, meldden dat het bedrijf volgens hen aanbestedingsregels schond, zitten als gevolg van die melding nu thuis, memoreert het HvdK.

Aanbestedingsnieuws had dat nieuws vorige week al bij het Micro Nieuws gepost, want het was eigenlijk oud nieuws dat vorige week weer in alle landelijke media, ook het zakelijk nieuws, onder de aandacht kwam. Oude wijn, dachten we toen nog. De NRC kwam er 2 februari 2019 al mee en de Telegraaf wist toen 8 februari 2019 nog mede te delen dat het ging om Siemens. Dat laatste nieuws bleek echter voor het persbericht uit te zijn, van het HvdK, 18 februari 2020 dus ook het Klokkenluidershuis, dat de voor een overheidsinstantie gewaagde stelling “mogelijke misstand” durft in te nemen. Wat zijn dat voor mini-klokjes in een geluidsdicht geïsoleerd huis?

©ZaZ 2016

Volgens het Huis bestond er een terecht vermoeden van een misstand, is de melding hierover correct gedaan en is er een verband tussen de gedane melding en benadeling van de klokkenluiders. Dat is kort samengevat de conclusie van het Huis voor Klokkenluiders in deze zaak. Het Huis deed onderzoek naar de behandeling van de klokkenluider. Het hele rapport staat onder dit bericht.

Zelf ligt het Huis voor de Klokkenhuiders ook flink onder vuur na personeelswisselingen, waaronder het schorsen van zijn eigen senior adviseur. Er zouden ook 2 klokkenluiders over het klokkenluidershuis zijn. Het kostte tot nu toe 9 miljoen en loste nul zaken op, zo berichtte het AD in 2019 Dus dat nu na alle eerdere media-aandacht

Het Huis concludeert:

 

  • Er was sprake van een redelijk vermoeden van een misstand met een maatschappelijk belang.
  • Er was sprake van een interne melding over de aanbestedingskwestie. De werkgever heeft deze melding beperkt onderzocht.
  • De werknemers zijn benadeeld als gevolg van hun melding. Het Huis ziet benadeling door de werkgever in de afhandeling van de melding van de vermoedelijke misstand, in het boventallig verklaren, in de ontslagaanvraag en in het eenzijdige bejegeningsonderzoek dat werkgever tegen de wens van verzoekers liet uitvoeren.
  • Ten aanzien van de boventallig-verklaring en de ontslagaanvraag door de werkgever ziet het Huis voor Klokkenluiders een causaal verband met de aanhoudende kritische houding van verzoekers, die onder meer tot uiting kwam in de melding van de vermoedelijke misstand.

 

Zie: Huis voor de Klokkenluiders 18 februari 2020

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *