Huawei-directeur in Polen opgepakt om spionage – Aanbestedingsnieuws

Huawei-directeur in Polen opgepakt om spionage

Twee medewerkers van Huawei waaronder een directeur zouden in Polen door de Poolse spionagedienst ABW, zijn afgelopen dinsdag opgepakt vanwege spionage tegen Polen. Ook is het Poolse hoofdkantoor van Huawei onderzocht. Dat bericht de Poolse nationale televisiezender TVP. Het zou gaan om  Weijing W. die drecteur van de Poolse tak van Huawei en Pools staatsburger Piotr D, die ook voor Orange werkte. Op spionage staat in Polen tot 10 jaar gevangenisstraf.

Eerder in januari dit jaar raadden CIA en FBI Amerikanen af om Huawei-telefoons te gebruiken. Australie deed dat in juni van 2017. Canada arresteerde op verzoek van de VS al eerder een topvrouw van Huawei. Het Nederlandse leger gebruikte eerder technologie van Huawei. Huawei is tevens een vaste partner van KPN. T-Mobile is ook een partner van Huawei maar heeft wel toegezegd die samenwerking kritisch te bekijken. Ook het Verenigd Koninkrijk heeft Huawei nog niet volledig laten vallen.

Bron: Pixabay Alexas Photos https://pixabay.com/nl/kikker-mobiele-telefoon-toilet-loo-914131/

Over de samenwerking van KPN met Huawei werden door onder meer D66 kamervragen gesteld, waarop werd geantwoord door Minister Grapperhaus dat de inkoop van Huawei van geval tot geval werd bekeken. Nederland steunt overigens Canada bij de arrestatie een Huawei topvrouw, Meng Wanzhou. Zij was eerder in Canada gearresteerd op verzoek van Washington in verband met het doen van zaken met Iran, in strijd met het sanctieverbod met Iran. Wanzhou is daarop op borgtocht vrijgelaten met een elektronische enkelband. Nederland trok hierin partij voor Canada, volgens de Telegraaf.

De Chinese ambassade verweet Canada daarop dubbele standaarden en white supremacy. Trump verwijt Huawei en China het schenden van patentrechten. Maar daarin past de VS een dubbele standaard toe, volgens China. Huawei vindt dat onder meer Samsung zijn patenten schendt ten aanzien van techniek, besturingssysteem en software. Het enige wat aanbestedingsnieuws weet van patentendiscussies is dat die lang kunnen duren.

Zie ook:
https://www.lidovky.cz/svet/polska-tajna-sluzba-zatkla-kvuli-spionazi-pracovnika-firmy-huawei-a-vlastniho-dustojnika.A190111_094951_ln_zahranici_mha

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2018/10/17/antwoorden-kamervragen-over-australische-overheid-verbiedt-huawei-en-zte-apparatuur-te-leveren-voor-5g

https://www.groene.nl/artikel/de-patentenoorlog

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *