Houtribdijk wint waterinnovatieprijs – Aanbestedingsnieuws

Houtribdijk wint waterinnovatieprijs

Het publiek heeft de Waterinnovatieprijs 2019 aan de zandige versterking van de Houtribdijk gegeven. Het project kreeg het hoogste aantal stemmen van 12 genomineerde projecten. In totaal werden er 6.000 stemmen uitgebracht. De juryvoorzitter was Secretaris-generaal ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en die mocht meteen het glazen kunstwerk zelf in ontvangst nemen.

Dat maakte Hein Pieper (dijkgraaf van waterschap Rijn en IJssel) op 12 d

Fragment ©RWS 2019 Houtribdijk reinforcement: Building with Nature 
https://www.rovid.nl/ienw/rws/2019/ienw-rws-20190228-id5j62uwo-web-hd.mp4

ecember 2019 bekend tijdens het Waterinnovatiefestival in Utrecht. De Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen is volgens de jury een prachtig voorbeeld van innovatie: door de Houtribdijk met brede zandoevers te versterken, blijven omwonenden van het IJsselmeergebied veilig én gaat de natuur er in het hele gebied op vooruit.

Ook in andere categoriëen waren verrassende winnaars, zo won de Plastic Road van KWS in de Categorie “voldoende water”. Dat komt omdat de Plastic Road, zals die is ontworpen, als bijkomend voordeel heeft, dat die meer water kan bergen dan andere typen wegdek. Zelfs met een zeer hoge grondwaterstand is de PlasticRoad in staat 0,3 m3 per m2 aan water te bergen en te infiltreren.

 

 

Winnaar publieksprijs: De Houtribdijk

De Houtribdijk is de afgelopen 2 jaar deels traditioneel versterkt met breuksteen en gietasfalt en deels innovatief met grote zandpakketten die tegen de dijk zijn aangelegd. Hierdoor ontstonden brede, zandige oevers met een volume van 10 miljoen m3 zand, dat de klappen van het water opvangt. Deze techniek, om een dijk veiliger te maken, is wereldwijd nog niet eerder toegepast in een binnenmeer zonder eb en vloed en heeft verschillende voordelen.

Het zand waarmee de Houtribdijk is versterkt, komt uit het Markermeer zelf. Van zand en klei dat vrijkwam bij de zandwinning heeft Rijkswaterstaat bovendien een nieuw, nat natuurgebied in het Markermeer gecreëerd: Trintelzand. Dit plasdras-gebied trekt nu al volop vogels en ander leven aan.

Overigens moest de weg een paar keer worden afgesloten omdat het zand ging verstuiven over de weg heen. Dat de innovatie niet helemaal vlekkeloos was, mocht het enthousiasme voor de prijs niet drukken.

https://www.rijkswaterstaat.nl/english/about-us/gems-of-rijkswaterstaat/houtribdijk-reinforcement/index.aspx

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *