Hocosto levert Sportcampus Leidsche Rijn waterbuffers als batterij – Aanbestedingsnieuws

Hocosto levert Sportcampus Leidsche Rijn waterbuffers als batterij

De Sportcampus in Leidsche Rijn wordt het eerste grote bestaande gebouw in Nederland dat -volgens de gemeente- volledig aardgasvrij en energieneutraal is, zonder het netwerk te overbelasten. En dat op een innovatieve manier. Met drie enorme waterbuffers die zonne-energie opslaan en werken als batterij. Wethouder Eelco Eerenberg (Vastgoed) gaf maandag de aftrap voor de aanleg van deze waterbuffers.

“Deze waterbuffers werken straks als een soort batterij voor het gebouw”, zegt wethouder Eerenberg. “In de zomer wordt er warmte in opgeslagen en in de winter wordt het gebouw er mee verwarmd. Deze nieuwe vorm van energieopslag (STES) heb ik op deze schaal nog nergens anders gezien.” In de Sportcampus zijn het Leidsche Rijn College en sporthal de Sportcampus gehuisvest. Het enorme gebouw heeft een oppervlakte van bijna drie voetbalvelden. Gemeente Utrecht en NUOVO Scholen investeren samen in het aardgasvrij en energieneutraal maken van het gebouw.

Het gebruik van waterbuffers is een innovatie die we in de toekomst wellicht nog veel meer gaan zien in het land. Het helpt ons om van het gas af te komen. Energieopslag met waterbuffers heeft een groot voordeel ten opzichte van andere groene energie. Alleen gebruik maken van zonnepanelen of windmolens zorgt namelijk voor een tijdelijk piekbelasting van het energienetwerk. Als de zon niet schijnt of het niet hard waait is er juist weer een gebrek aan energie. Met deze waterbuffers daarentegen maken we het mogelijk om energie op te slaan en te gebruiken wanneer het nodig is.

©Utrecht 2022 | vv Mooij Fotografie

De bijna 300 zonnecollectoren en 700 zonnepanelen die op het dak liggen wekken de energie op. Die energie wordt door middel van een innovatief systeem opgeslagen in de waterbuffers. De buffers hebben een afmeting van ongeveer twee wedstrijdzwembaden en zijn gevuld met zowel warm als koel water. De energie die voor de koeling nodig is komt eveneens uit de zon. De energie die bij de productie van koeling over is, wordt weer als warmte opgeslagen voor de winter. Het concept komt van een bedrijf uit Zundert, HoCoSto, dat ook de uitvoering doet.

Vanuit de school is goed te zien hoe het immens grote “zwembad” wordt gegraven. Bijna vijf meter diep. Er komt echt water in, maar zwemmen zal niet gaan, want in de geïsoleerde buffer komt er een aluminium frame die daarna afgedekt wordt met isolatie en aarde.

Bron: Utrecht, 23 mei 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *